Regisztráció és bejelentkezés

Matematika a filmvásznon

A filmnézés napjainkban elterjedt szórakozási forma, mely egyre növekvő népszerűségnek örvend, amelyet a streaming-szolgáltatások elterjedése és a növekvő mozibevételek is mutatnak. A filmek által tematizált jelenségek, a különféle karakterábrázolások és narratív struktúrák komoly hatással lehetnek az emberek világnézetére és gondolkodásmódjára.

Dolgozatomban feltárom a matematika és a matematikusok filmbeli ábrázolásának sokszínűségét. Tizenhat olyan filmet vizsgálok, melyben a matematika vagy a matematikuslét központi szervező erőként jelenik meg. Matematikai alapossággal vizsgálom az ilyen filmek matematikai tartalmat szerepeltető jeleneteit, helyenként egy-egy pontatlanságra is rávilágítva. Külön hangsúlyt fektetek a matematikus karakterek filmbeli ábrázolására is, rávilágítva arra, hogy a matematikai tudomány művelőit gyakran művészileg stilizált módon ábrázolják, eltérően az akadémiai valóságtól.

Dolgozatom fontos része, hogy bemutatom azt, hogy ezen filmek hogyan használhatóak a középiskolai oktatásban. „Matematika a filmvásznon” címmel olyan szakkör-tervet készítek, amiben a filmjelenetek segítségével a diákok számára közelebb hozható nemcsak a matematikatörténet, de egy-egy mélyebb matematikai fogalom is könnyebben megérthetővé válik, továbbá megmutatom, hogy a filmjelenetek matematikai tartalma motivációként szolgálhat egy-egy nehezebb témakör vagy feladat bevezetéséhez is. A szakkör egyes elemeit saját középiskolám fakultációs tanóráin belül elő is adom.

szerző

  • Bakos Máté Bálint
    Egyéb hazai egyetem

konzulens

  • Molontay Roland
    Egyetemi docens, Sztochasztika Tanszék

helyezés

III. helyezett