Regisztráció és bejelentkezés

Interaktív animáció a kvantumos hibajavításról: a felületi kód

A kvantuminformatikát kutató fizikusok számára az egyik legnagyobb kihívás egy olyan eljárás megtalálása jelenti, mellyel hatékonyan lehet adatokat tárolni és számításokat végezni egy zajos kvantumszámítógépen. E problémára javasolt egyik legígéretesebb megoldás a felületi kód (surface code). Ennek ábrázolása komoly kihívást jelenthet, ugyanis nehéz elképzelni a fizikai kvantumbitek azon erősen összefonódott állapotot, melyben tároljuk a kvantuminformációt.

Dolgozatomban ismertetem a kvantumjelenségek leírásához szükséges fogalmakat és a felületi kód működésének lényeges elemeit. Ezután bemutatom, azt az interaktív animációt, mely a kód összefonódott állapotait jeleníti meg. A programot számomra ismeretlen JavaScript nyelven írtam (annak érdekében, hogy webhelyről is futtatható legyen) a ChatGPT segítségével.

Munkám izgalmas bepillantást jelenthet abba, hogyan lehet bonyolultabb matematikai vagy természettudományos ismereteket igénylő programozási feladatokat elvégezni a ChatGPT segítségével.

szerző

  • Zanathy Marcell
    Fizika alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Asbóth János
    docens, Elméleti Fizika Tanszék

helyezés

II. helyezett