Regisztráció és bejelentkezés

Energiaválságból a fenntartható városok felé – Pécs villamosenergia-ellátásának nagy felbontású szimulációja és elemzése.

A villamos energia a modern élet elengedhetetlen feltétele a XXI. században, és szerepe a jövőben csak tovább fog növekedni a dekarbonizációs célok miatt. Azonban az orosz-ukrán háború miatt kialakult elszálló árak és megnövekedett ellátásbiztonsági kockázat rávilágított ennek az infrastruktúrának a gyenge pontjaira. A jelenlegi helyzet felértékeli az energiabiztonság fogalmát, és az országokat energiastratégiájuk újragondolására készteti. Ezen okokból kifolyólag döntöttünk egy olyan kutatás mellett, melyben városunk, Pécs villamosenergia-ellátásának függetlenítését vizsgáltuk.

Kutatásunk célja az volt, hogy a város földrajzi adottságait, valamint a fogyasztói igényeket figyelembe véve válasszuk ki a legmegfelelőbb erőműveket a város igényeinek kielégítésére. Pécs villamosenergia-igényét a MAVIR órás felbontású országos villamosenergia-fogyasztási adatai, valamint Pécs energiastratégiája alapján becsültük meg. Ehhez felmértük a város nap és szélenergia potenciáját, továbbá egy kis moduláris reaktor (Small Modular Reactor – SMR) rendszerbe illesztésének paramétereit. A szimulációhoz a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Energy Scenario Simulation Tool (ESST) elnevezésű programját használtuk, amelynek segítségével órás felbontású szimulációkat tudtunk készíteni a város villamosenergia-ellátásáról. A szimuláció eredményei alapján elemeztük a város ellátásának energiahordozó szerkezetét, az erőművek kihasználtságát, az atomerőmű hidrogén előállítását, illetve a villamos energia városon kívüli felhasználási lehetőségét. Távlati célunk az, hogy tisztázzuk, hogy egy ilyen SMR képes lenne-e városunk hő- és villamosenergia-ellátásának biztosítására.

szerzők

 • Gyimesi Róbert
  Fizika alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Szántó Donát
  Fizika alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Aszódi Attila
  egyetemi tanár, Atomenergetika Tanszék

helyezés

I. helyezett