Regisztráció és bejelentkezés

Térbeli felbontás számolás a JT60-SA tokamak DBES diagnosztikáin

Térbeli felbontás számolás a JT60-SA tokamak DBES diagnosztikáin

Asztalos Örs

Nukleáris Technikai Intézet

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Kivonat

A nyaláb emissziós spektroszkópia (BES) egy aktív plazmadiagnosztikai eszköz, amely a semleges atom és plazma kölcsönhatására épül. Ilyen berendezés építését tervezik az európai-japán együttműködésben épülő JT60-SA szupravezető tokamakra is. A BES rendszer egy nagy energiájú semleges atomnyalábot lő a plazmába, majd optikai megfigyelő rendszerrel követi a nyalábevolúciót az adott közegen belül. A semleges nyaláb plazmával való kölcsöhatása következtében a nyaláb atomjai gerjesztődnek. Ezt követően a legerjesztés és spontán emisszió során kibocsátott karakterisztikus sugárzás alapján rekonstruálható a plazmasűrűség [1].

A RENATE szimulációs program [2] követi az atomnyaláb evolúcióját a plazmán belül. A szimulaciós program atomfizika modulja megoldja nyaláb mentén a rátaegyenleteket. A megfigyelt atomi szint emissziója arányos az illető szint elekron populációjával, így meghatározható a nyaláb mentén az emisszióeloszlás.

A RENATE szimulációs program a JT60-SA tokamakon üzemelő fűtőnyaláb semleges atomnyaláb emissziós diagnosztikák modellezésére alkalmaztam (DBES). Fő célom a diagnosztikák térbeli felbontásának meghatározása fluktuációválasz számolása által, amihez a meglévő eljárások mellett [3] új modulok kifejlesztésére is szükség volt. Mivel a JT60-SA tokamak még tervezés alatt áll, és nagy számú atomnyaláb és megfigyelőrendszer pozíció lehetséges, az optimális megfigyelési pozíció meghatározását segítő modul írása vált szükségessé. Egy kiválasztott mérési elrendezésre ezután összevetettem a térbeli felbontás számolására alkalmas módszereket.

[1] I. Pusztai, G. I. Pokol, D. I. Réfy, S. Zoletnik, D. Dunai, G. Anda, J. Schweinzer, “Deconvolution-based correction of alkali beam emission spectroscopy density profile measurement”, Review of Scientific Instruments, Vol. 80: 083 - 502, 2009.

[2] D. Guszejnov, G. I. Pokol, I. Pusztai, D. I. Réfy, S. Zoletnik, M. Lampert, Y. U. Nam,

"Three dimensional modeling of beam emission spectroscopy measurements in fusion plasmas", Review of Scientific Instruments, Vol. 83: 113 -501, 2012.

[3] Ö. Asztalos, "Spatial resolution calculation for the BES system on the EAST tokamak", Msc. Thesis, BME, 2015.

szerző

  • Asztalos Örs Ifj.
    Fizikus mesterképzési szak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Pokol Gergő
    egyetemi docens, Nukleáris Technika Tanszék

helyezés

Jutalom