Regisztráció és bejelentkezés

Müön Tracking Időprojekciós Kamrával

A modern részecskefizika az anyag legkisebb alkotórészeit es ezek kölcsönhatásait vizsgálja. Az elemi reszecskek, melyek kozott helyet kap sok mas mellett peldaul a proton vagy elektron, nagy energiaval rendelkezhetnek, sebesseguk fenysebesseg kozeli lehet. A kiserleti reszecskefizika meroeszkozeit detektoroknak nevezzuk, melyek a reszecskek palyajat, energiajat, bomlasait es egyeb tulajdonsagait merhetik.

A projektem célja hogy készítsek egy jó hatásfokú, költséghatékony detektort 3 dimenziós részecskepálya meghatározáshoz. A detektorok szeles skalajabol egy specialisat, az idoprojekcios kamrat (TPC) vizsgaltam, mely jollehet kivaloan alkalmazhato mint nyomkoveto detektor, osszetett adatkiolvaso- es rogzito rendszert igenyel. A TPC lenyege, hogy az athalado reszecskek ionizalnak egy gazterfogatot, amelyben homogen elektromos ter az elektronokat egy kiolvaso proporconalis detektor fele iranyitja. A jelek beerkezesi ideje, és detektált pozíció egyaránt informaciot hordoz tehát.

Munkám négy különböző fázisba sorolható:

- A REGARD csoport által tervezett detektor váz segítségével építettem egy időprojekciós kamrát, és bebizonyítottam hogy alkalmas kozmikus részecskék detektálására.

- A detektor egyik kulcsfontosságú eszköze: Terveztem és felprogramoztam egy FPGA alapú kiolvasórendszert, mely parhuzamos digitalizalasra kepes 1MSP/s sebesseggel 48 csatornan.

- Kalibráltam a detektort és a kiolvasórendszert béta és kozmikus sugárzás mérésével szintillátorok (optikai elven alapuló részecskedetektor) segítségével.

- Tracking: C,C++ program által feldolgoztam a nyers adatokat hogy végül megkapjam a 2 illetve 3 dimenziós részecskepályákat.

A detektor jelenlegi formajaban a nagy athatolokepessegu kozmikus reszecskek meresere alkalmas, lehetoseget adva nagy meretu objektumok (hegyek, barlangok) anyageloszlasanak tomografikus meghatarozasara.

szerző

 • Pázmándi Péter Ifj.
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Sarkadi Tamás
  docens, Atomfizika Tanszék
 • Varga Dezső
  tudományos munkatárs, csoportvezető, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (külső)

helyezés

II. helyezett