Regisztráció és bejelentkezés

Vajon mennyire komplex egy szimplex?

A háromdimenziós testek között előkelő helyet foglalnak el a tetraéderek, melyek több szempontból a legegyszerűbb test-típusnak tekinthetők. A fogalom széles körben ismert, a szó hallatán hamar megjelenik az ember lelki szemei előtt a 4 szabályos háromszöglappal rendelkező szabályos poliéder.

Azonban lemondva a szabályosságról, a tetraéderek világa meglepően bonyolulttá válik.

Mindazonáltal nemcsak, mint geometriai formákról, hanem mint tömör anyagú, fizikai testekről is gondolkozhatunk a háromdimenziós szimplexekről és ebben a megközelítésben az említett bonyolultság kézzel foghatóvá válik: bizonyítható (részben J.H. Conway munkájára támaszkodva) , hogy a stabil és instabil mechanikai egyensúlyok (S,U) száma szerinti elsődleges egyensúlyi osztályozás alapján 9 típusú tetraéder létezhet.

Dolgozatom célja, hogy konstruktív eszközökkel igazoljam ennek a 9 típusnak a létezését. A bizonyítás része a tetraéderek kompakt 5 dimenziós konfigurációs terének feltérképezése numerikus módszerrel MATLAB [1] környezetben, valamint a tér rácspontjaiban azonosított tetraéderek elsődleges egyensúlyi osztályokba sorolása és mechanikai komplexitásuk meghatározása.

Irodalom:

[1] MATLAB, www.mathworks.com/products/matlab

szerző

 • Varga Péter Tamás
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Domokos Gábor
  egyetemi tanár, Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszék
 • Dr. Lángi Zsolt
  docens, Geometria Tanszék
 • Dr. Kovács Norbert Krisztián
  adjunktus, Polimertechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett