Regisztráció és bejelentkezés

Szuperkritikus és szubszonikus profilok rotorokon való használatának numerikus analízise és összehasonlítása

Szuperkritikus és szubszonikus profilok rotorokon való használatának numerikus analízise és összehasonlítása

Az eredeti kérdés, melyet ezen dolgozat elkészítésével meg szeretnék vizsgálni az, hogy nagy fordulatszámokon adnak-e olyan felhajtóerő-előnyt a szuperszonikus profilok szubszonikus testvéreikhez képest, hogy megérje őket vizsgálni forgószárnyas légi járműveken való alkalmazásra:

Két szuperkritikus és egy szubszonikus profil rotoron való használata során kialakuló felhajtóerőket és ellenálláserőket, valamint ezen erők tényezőinek kapcsolatát hasonlítanám össze a dolgozat keretében. Az összehasonlítás alapját az fogja képezni, hogy mind a három profil adott állásszögei és fordulatszámai mellett kiszámítom numerikusan a felhajtóerő- és ellenálláserő-tényezőket

A legelső lépésben egy valós helikopter méreteinek figyelembevételével elkészítem a rotor geometriáját a Solid Edge programban.

Második lépésként ezt a modellt importálom az Ansys nevű programba, ahol a geometria köré felépítek egy áramlási teret, valamint a peremfeltételeket megadom az áramlási tér határain.

Miután elkészült az áramlási tér, ezen teret felosztom kellően kis méretű térfogatokra egy megfelelő minőségű hálóval. A háló minőségét ellenőrzöm a beállított adatok alapján a Knudsen-szám kiszámításával.

A háló elkészültével az elérhető fizikai modellek közül kiválasztom a feladatomhoz leginkább illőbbet, és a kezdeti feltételeket definiálom.

A megoldót beállítom, és elindítom. Minden adott állásszög és fordulatszám pároshoz tartozó

Az előre definiált iterációszám vagy a megfelelő konvergencia elérésével kapott eredményeket összegyűjtöm, majd a második bekezdésben leírt három-dimenziós tereket kirajzoltatom, és összehasonlítom.

szerző

  • Ruzsinszki Márk
    Közlekedésmérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Jankovics István
    tanársegéd, Vasúti Járművek és Járműrendszeranalízis Tanszék

helyezés

Jutalom