Regisztráció és bejelentkezés

A repülőterek bevételeinek komplex elemzése

Jelen dolgozat célja egy átfogó kép prezentálása a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel kapcsolatban.Említésre kerül a bevételi forrásainak elemzése, illetve a haszon orientált magatartás fenntarthatósága, valamint a fejlesztések vonzatai.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bemutatását alapvetően több fázisba tudjuk szeparálni. Első körben meg kell határoznunk azt, hogy milyen strukturális követelményei vannak egy repülőtérnek, valamint üzemeltetési, illetve jogszabályi szempontból milyen feltételeknek kell megfelelnie az említett infrastruktúrának. Szóba kerül gazdasági szerepe, valamint helyzete ipari és humánerőforrás szempontjából, valamint bevételi forrásai a korona vírust megelőző/követő időszakban. Ezek prezentálására publikált statisztikai adatokat tervezek bemutatni, amelyek alkalmasak más repterek publikált adataival való összevetésre.

Bemutatásra kerülnek repülőtér szolgáltatási szereplői, valamint jelenleg futó publikált BUD fejlesztési projektet, és azok vonzatai operatív és kereskedelmi szempontból. Többek közt ide tartozik az utazási kedv, valamint rugalmasság növelésére szolgáló fejlesztések. Bár a korona vírus okozta bevételkiesés egy negatív mérföldkő volt a repülőtér életében, a csökkentett utasforgalmi időszak lehetőséget nyújtott több olyan infrastruktúra szintű projekt megvalósításához, amely egy normál utasforgalmi időszak alatt nem valósulhatott volna meg a frekventált területek kapacitásgazdálkodási zárása, valamint az utazó közönség megzavarása nélkül.

A dolgozat epilógusában az összesítés mellett, fiktív bevétel növelő terveket szeretnék bemutatni, amelyek pozitív hatással lehetnek a repülőtér szolgáltatási szintjére/minőségére, valamint a bevétel növelésére, saját véleményem szerint.

szerző

  • Kucsera Eszter
    Közlekedésmérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kővári Botond
    egyetemi docens, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

Jutalom