Regisztráció és bejelentkezés

Mezoszkópikus modell felépítése a budapesti bevásárlóközpontok áruellátásának vizsgálatára

Budapesten 18 bevásárlóközpont található, összesen több, mint 3000 üzlettel. Ezen üzletek áruforgalma jelentős terhelést jelent a városi közlekedés és a környezet számára. Korábbi kutatásaink során három bevásárlóközpontot vizsgálva több, mint 300 üzlet adatait vettük fel, azzal a céllal, hogy megismerjük azok logisztikai jellemzőit, és számszerűsíthessük a plázák okozta terhelést. Az adatok statisztikai vizsgálata során megismertük a beszállítások számát, a jellemző szállítóeszközök előfordulását, a szállítási időszakok jellemzőit, továbbá minden, az üzletek logisztikájával kapcsolatos fontosabb jellemzőt.

A kapott adatok segítségével felépítettem egy mezoszkópikus modellt, amely lehetővé teszi a jelenlegi helyzet, valamint különböző city logisztikai megoldások vizsgálatát a bevásárlóközpontok áruforgalmával kapcsolatban. A modell segítségével négy fontos tényező alakulását lehet megvizsgálni: a beszállítások számát, a bevásárlóközponti árumozgásokat, készletezést, valamint az energiafelhasználás alakulását.

A dolgozatban bemutatom a korábbi kutatások eredményeit a bevásárlóközpontok logisztikájára vonatkozólag, a bevásárlóközpontok áruszállítási rendszerének jelenlegi és lehetséges jövőbeni megoldásait, a modell részeit, bemeneti adatait, felépítésének menetét, a modell használatával végzett szimulációs vizsgálatot, valamint annak eredményeit.

szerző

  • Sárdi Dávid Lajos Dr.
    Logisztikai mérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Bóna Krisztián
    egyetemi docens, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

helyezés

I. helyezett