Regisztráció és bejelentkezés

S&OP folyamat bevezetése termelő vállalatnál

A Sales & Operations Planning (S&OP) egy olyan vállalati irányítási folyamat, amely az operatív irányítás során jelentkező funkciókat, mint a kereslet-, a termelés-, a beszerzés-, vagy a készlettervezést fogja össze és koordinálja.

Bár a termelő vállalatoknál ezek a folyamat léteznek, sokszor egymástól külön zajlik a tervezés és mindenki a saját prioritásait tartja szem előtt. Míg a kereskedői oldal (Sales) a minél több eladást, a nagy rugalmasságot, illetve folyamatosan új piacok és termékek bevezetését szeretné, addig az ellátási oldal (Operations) ezzel részben ellentétes érdekeket szeretne, mint a kiszámítható és folyamatos termelés, vagy a megfelelő állásidő a karbantartási munkálatokra. Hozzájuk kapcsolódik még a Pénzügy, aki a vállalat költségvetését szem előtt tartva próbál érvényesíteni az érdekeit.

Mi történik, ha a kereslet és az ellátás nincs összhangban? Ha az előbbi sokkal több, akkor a vállalat nem tudja időben szállítani vevőnek a terméket, nő az átfutási idő, legrosszabb esetben pedig az üzlet elveszik, és ügyfelek máshonnan rendelnek. Maguk a költségek is nagymértékben nőhetnek a kötbér, túlórázás vagy anyaghelyettesítés miatt, de még sorolhatnánk a különböző számszerűsíthető és nem számszerűsíthető vállalati kockázatokat is. Így a S&OP folyamat elengedhetetlen olyan vállalatoknál, ahol a tervezési folyamatok harmonizációja szükséges. Maga a S&OP tartalmazza az egyes tervezési fázisok bemenő és kimenő adatait, az elvégezni szükséges számítások, valamint a területek kapcsolódási pontjait.

Bár a tervezési feladatok egységes kezelésre léteznek kifejezetten S&OP szoftverek, amelyekkel az eddigi külön táblázatokat integrálni lehet egy mindenki által látható rendszerbe, azonban a folyamat hatékony működéséhez nem elég csak az informatikai rendszert fejleszteni.

Egy együttműködő vállalati szervezetre van szükség, amely képes konszenzus alapú döntést hozni. Ennek eredménye egy olyan egységes terv, amelyből mindenki ellenérdekek nélkül tud dolgozni.

szerző

  • Mácsai Domonkos
    Logisztikai mérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Bóna Krisztián
    egyetemi docens, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést