Regisztráció és bejelentkezés

A sürgősségi betegellátó osztályok betegellátás-szervezési folyamatainak fejlesztése digitalizációs megoldások alkalmazásával

Kutatócsoportunk korábbi kutatásai (Szabó Judit, Katona Boglárka, 2020) (Tóth Ádám, 2022) beigazolták, hogy a sürgősségi betegellátó osztályok (SBO-k) és egyes termelési rendszerek értékteremtő folyamatai között több párhuzam is vonható. Ahhoz képest, hogy a termelési rendszerek menedzselésével, az értékteremtő folyamatok optimalizálásával teljes részlegek foglalkoznak, az SBO-kon az ilyen jellegű fejlesztéseknek még nem alakult ki a módszertani háttere. A minőségbiztosítási osztályok tevékenységén kívül a folyamatfejlesztéssel módszeresen és szakmailag megalapozott módon foglalkozó projektcsapatok még nem jöttek létre. Emiatt fontosnak tartjuk a folyamatfejlesztési módszertanok és a kapcsolódó korszerű technológiai lehetőségek integrációját ezen a területen.

A korábbi kutatásainkra épülő fejlesztési elképzeléseinket előremutató kérdések motiválják. Mi lenne, ha egy SBO-n a sztochasztikusan érkező betegellátási igények kiszolgálásának folyamatát, annak időbeli lefutását tervezni tudnák az ellátórendszerben tevékenykedő szakemberek? Megvalósítható-e egy olyan, virtuális térbe helyezett aktív beteg-orvos kommunikáció, aminek eredményeképpen, a várakozó betegek is tisztában lehetnek a várakozási idő becsült hosszával? Kivitelezhető-e, hogy akár valós időben is követni lehessen, hogy várhatóan mikor-milyen művelet következik, illetve, hogy az esetleges várakozást, vagy torlódást mi okozza? Mindezek ugyan futurisztikus elképzelésnek tűnnek, de eddigi kutatásaink alapján úgy tűnik, hogy nagy potenciál rejlik az SBO-k kiszolgálási folyamatainak fejlesztésében, illetve az abban alkalmazható (más területeken pl. gyártáskiszolgálási folyamatokban már bizonyított) újszerű technológiai megoldások integrációjában. Bár az út a jelenállapottól hosszú, de véleményünk szerint merész célokat kell kitűzni, hogy a kapcsolódó fejlesztések előbb-utóbb a megfelelő hatást tudják kifejteni a betegellátás ezen igen fontos területén, amely sok esetben az elsődleges védvonalat képezi az egészségügyi ellátórendszernek és így kihatással van az egész betegellátási folyamatra.

Mivel a tapasztalataink alapján több SBO-n igen gyakori az adathiányos működés, és / vagy a digitális formában rendelkezésre álló adatok hiánya, ezért az előbb említett hosszú úton az első lépés az SBO-k folyamatainak számszerűsítése, és egy univerzális adatmodell létrehozása, amely definiálja a szükséges adatokat, illetve a gyűjtésükhöz szükséges technológiai hátteret. Erre építve egy olyan dashboard rendszer modelljét alapozzuk meg, amely a megfelelő adatok birtokában támogatni tudja a virtuális térbe helyezett kommunikációt, továbbá a megfelelő indikátorok definiálásával az ellátórendszerben zajló értékteremtő folyamatok folyamatos felügyeletét. Ezen az úton tovább haladva, hosszútávon a digitális iker (DI) technológia integrációján keresztül olyan prediktív szimulációs modellek megalkotásán dolgozunk, amelyek a sztochasztikusan érkező igényeket az átfutási időt optimalizálva tudják majd sorba állítani az SBO ellátórendszerében.

szerzők

 • Tóth Ádám
  Logisztikai mérnöki
  mesterképzés (MA/MSc), nappali
 • Horváth Ádám
  Logisztikai mérnöki
  mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

 • Dr. Bóna Krisztián
  egyetemi docens, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

helyezés

I. helyezett