Regisztráció és bejelentkezés

Raktározási rendszerek fenntarthatóságának értelmezése és meghatározó aspektusai

A jelenkor kihívásai között fontos szerepe van a környezetvédelemnek és fenntartható fejlődésnek. A raktározás és az azzal kapcsolatos intralogisztikai folyamatok jelentős részét képezik a globális környezetszennyezésnek, ezért is szükséges ezen a területen foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, és elősegíteni azt.

Az eddigi kutatások a raktári rendszerek fenntarthatósági kérdéseit jellemzően egy-egy konkrét aspektusra vonatkoztatva közelítették meg (pl. épület), ezáltal számos fenntarthatósági szempontot figyelmen kívül hagyva. Jelenleg az tapasztalható, hogy a raktári rendszerek üzemeltetése és tervezése során sajnos nem kiemelt prioritás, hogy az fenntartható módon működjön. Manapság azonban a környezetvédelmi törekvések kikényszerítik a fejlődést ezen a területen is.

A dolgozat célja a raktár vonatkoztatásában megjelenő különböző környezeti terheléseket kiváltó tényezők felderítése, majd ezen különböző aspektusok esetében található kutatások összegzése, amely által csökkenthető a raktár és a raktáron belüli intralogisztikai folyamatok környezeti terhelése. Továbbá célja a kutatásnak, hogy a fenntartható raktározás fogalma definiálásra kerüljön, amely így a jövőben további raktár fenntarthatósággal kapcsolatos kutatások alapjaként szolgálhat. A jelenleg rendelkezésre álló fenntartható logisztikával kapcsolatos kutatások eredményei azt mutatják, hogy a károsanyag-kibocsátás mértéke miatt a szállítmányozás témakörére irányul a kutatók figyelme. Azonban az e-kereskedelem térnyerése, illetve a globalizált kereskedelem és globális ellátási láncok miatt a raktárak száma évről-évre növekedő tendenciát mutat, így ezen témakör esetében is elengedhetetlen, hogy a fenntarthatóság kérdésével foglalkozzunk. A TDK dolgozatom fő célja, hogy a fenntarthatóság témaköre, és azon belül a raktározás nagyobb figyelmet kapjon.

szerző

  • Jóna Sára
    Logisztikai mérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Bóna Krisztián
    egyetemi docens, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

helyezés

Jutalom