Regisztráció és bejelentkezés

Logisztikai elemzések hatékonyságának növelése beltéri lokalizációs rendszerekből származó adatok felhasználásával

Az ipar területén mindig jelen volt a folyamatos fejlődés, a technológiai újítások és az újdonságok minél szélesebben körben való alkalmazására való törekvés. Ennek egyrészt a piacon belüli minél magasabb fokú versenyképesség és minél nagyobb piaci részarány elérése, másrészt pedig a hatékonyság és produktivitás növelése az oka. Nincs ez másként az intralogisztikán belül sem.

Az intralogisztika számos alterületén találkozhatunk különböző innovációkkal, azonban ebben a dolgozatban kifejezetten az anyagmozgató objektumok kapnak hangsúlyos szerepet. Különböző azonosítási technológiák alkalmazásával könnyedén információt kaphatunk egy termék adott helyzetéről, azonban ez az információ (általában) nem folyamatos, hanem adott pozíciókhoz, pontokhoz és időkhöz kötött. Épp emiatt lehet fontos az anyagmozgató eszközök nyomon követése, mivel akár múltbeli, jelen idejű, vagy jövőbeli felhasználásnál is hasznosnak bizonyulhatnak és támogathatják különböző rendszerek működtetését és akár önálló működését is elősegíthetik.

Adott folyamatokból származó adatok kiértékelésével számszerű információkat nyerhetünk a működtetett rendszerről, míg a múltbéli adatok felhasználhatók egy bővíteni kívánt rendszer szimulációjánál is akár. Így pontos adatokat kaphatunk az anyagmozgató rendszer teljesítményéről és hatékonyságáról. Emellett csak a folyamatos és valós idejű pozícionálásra képes rendszerekben van lehetőség egy folyamat, vagy az egész rendszer digitális ábrázolásának (digital twin) megvalósítására.

Célom a kutatásban a valós idejű, beltéri helymeghatározó rendszerekből származó adatokat elemezni, és felhasználni Spagetti-diagramok készítéséhez. Úgy gondolom, ezeknek a rendszereknek a segítségével sokféle többlet-információt nyerhetünk ki az objektumok (főként anyagmozgató gépek) mozgási folyamataiból. Elsőként ehhez a jelenleg alkalmazott anyagmozgató gépeket és navigációs megoldásokat szükséges megismerni, illetve tovább szükséges mélyíteni az eddigi ismereteimet a beltéri helymeghatározó rendszerekről. Emellett vizsgálni szeretném annak a lehetőségét is, hogy a későbbiekben ezekkel az eszközökkel hogyan lehet olyan navigációs megoldásokat kialakítani, amelyekkel az autonóm eszközök irányítását is támogatni lehet.

szerző

  • Molnár-Major Petra
    Logisztikai mérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Bóna Krisztián
    egyetemi docens, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

helyezés

II. helyezett