Regisztráció és bejelentkezés

Intralogisztikai rendszerek megfigyelésének támogatása drónokkal

A dolgozat célja feltárni azokat a területeket, ahol nagy térnyerésnek néznek elébe a drónok, és ezek milyen előrelépést jelentenének hatékonyság, és költség szempontjából egyaránt az adott területnek. Mivel olyan eszközök állnak a rendelkezésünkre, melyek bizonyos mértékig kiválthatják a humán erőforrást, ezért számos lehetőség tárul elénk, hogy melyek is lennének azok a területek, melyeken a legnagyobb hatékonysággal lehetne alkalmazni ezeket az eszközöket. Cél megtalálni azt a területet, esetleg területeket, ahol a lehető leghatékonyabban tudnánk integrálni a drónokat a már meglévő folyamatokba, illetve, hogy ezen a területen, esetleg területeken hogyan, milyen módon tudnánk, milyen más rendszerelemekkel tudnánk alkalmazni ezeket az autonóm eszközöket.

Alapos körültekintést követően a legnagyobb lehetősége a drónoknak az intralogisztikai rendszerek mintavételes megfigyelésében rejlik, hiszen ez az a terület, ahol a drónokkal szemben a legkevesebb követelményt támasztjuk, csupán az irányíthatóság és vezérelhetőség a szempont. A dolgozat egy ilyen mintarendszer kiépítésére fókuszál, melyben automatikusan zajlana az üzemben, üzemrészben dolgozó operátorok, eszközök, gépek, berendezések megfigyelése. A logisztikában ezen a mintavételezésen alapuló megfigyelést más néven mintavételes munkanapfelvételnek hívják, és a dolgozat ennek automatizálásával foglalkozik drónok segítségével.

A teljes rendszertervet követően bemutatásra kerülnek a különböző alrendszerek, ezt követően pedig az ehhez szükséges rendszerelemek, tehát a rendszer teljes architektúrája, illetve ezek közös működésének alapelvei, követelményeik. Ezek közül a rendszerelemek közül a két legkritikusabb kerül részletezésre, melyből az egyik a beltéri GPS-től független lokalizációval foglalkozik, a másik pedig a mozgó objektumok valós idejű követésével, más néven egy, a rendszerre specializált követő szabályzás felépítésével foglalkozik.

A fenti rendszer felépítésén túl dolgozatunk fő témája annak szemléltetése, hogy valóban megéri a drónok használata az intralogisztikai rendszerek megfigyeléséből adódó teljeskörű statisztikai elemzés elkészítése során. Mindezt egy széleskörű költség-haszon elemzés elkészítésével tesszük, amely során összevetjük az általunk kidolgozott megoldást a hagyományos munkanapfelvétellel, valamint más lehetséges jelenlegi és prognosztizált alternatívákkal szemben.

szerzők

 • Juhász Roland
  Logisztikai mérnöki
  mesterképzés (MA/MSc), nappali
 • Mészáros Bálint
  Logisztikai mérnöki
  mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

 • Dr. Bóna Krisztián
  egyetemi docens, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

helyezés

II. helyezett