Regisztráció és bejelentkezés

Átszállási időveszteségek minimalizálása közlekedésszervezési intézkedésekkel

A dolgozat témája olyan megoldások kidolgozása , amelyekkel megvalósítható egy közösségi közlekedési hálózat viszonylatainak optimális hangolása. A hangolás kialakítása a viszonylatok és azok paramétereinek meghatározása után, a járatok indítási jegyzékének elkészítése előtt történik. A hangolás célja az utasok megállóhelyi várakozási idejének minimalizálása.

A dolgozatban bemutatom általánosan egy közösségi közlekedési hálózat hangolási rendszerének kialakítási módszerét. Foglalkozom a különböző csatlakozási típusokkal, azok jellemzőivel, a hangolás célfüggvényével. Kitérek a szükséges paraméterek felvételére, valamint a hangolt csatlakozások ábrázolási módjára.

A hangolás megvalósításához kialakítok egy döntéstámogató eszközt, amely lehetővé teszi a viszonylatok hangolását egy interaktív térkép segítségével. Ez a térkép megjeleníti a csatlakozási pontokat és a hangolt viszonylatok menetvonalait, és lehetővé teszi a járatok indítási idejének változtatását. Továbbá, létrehozok egy heurisztikus algoritmust, amely a hangolást is elvégzi a közlekedésszervező helyett, és megadja a járatok szükséges indítási idejét az optimális hangoláshoz.

A dolgozat utolsó részében a módszer egy lehetséges alkalmazását mutatom be. Példaként a budapesti közösségi közlekedési hálózat egy részét hangolom egy adott időszakban.

szerző

 • Gere Lóránt
  járműmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Csiszár Csaba
  egyetemi tanár, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék
 • Susuk Róbert Márton
  , (külső)

helyezés

II. helyezett