Regisztráció és bejelentkezés

Meleg étel házhozszállítás logisztikai folyamatainak átalakítása

Dolgozat címe: Meleg étel házhozszállítás logisztikai folyamatainak átalakítása

Szerző: Herbert Szabolcs

Évfolyam: 2010-es évfolyam

E-mail cím: herbertszabolcs@gmail.com

Konzulens: Dr. Kovács Gábor

Elérhetőség: BME-KSK, Közlekedésüzemi Tanszék

E-mail cím: kovacsg@kku.bme.hu

A mai, egyre inkább gyorsuló és rohanó világunkhoz igazodóan elkezdett átalakulni a vendéglátó-ipari szegmens is. Egyre kevesebb időt és energiát fordítunk az ételek elkészítésére és az étkezésekre, ezzel teret adva a gyorséttermek terjedésének. Ezek közül is egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak le a házhozszállítást vállaló sütödék. Előnyük, hogy az étkezéshez nyugodt és tiszta körülményeket biztosítanak, mivel általában a saját otthonunkban fogyasztjuk el ezeket az ételeket. Hátrányuk viszont, a nagyon hosszú kiérkezési idő (Budapesten akár 80-90 perc).

A jelenlegi rendszer feltárása érdekében kutatómunkát végeztem Győr város sütödéi között. Az általam összeállított kérdésekre kapott válaszok segítségével leírható a jelenleg működő rendszer. Győrben a házhoz rendelt meleg ételek mennyisége naponta meghaladja a több ezer darabot. (Ezt kb. 25-30 sütöde elégíti ki.) Ezen kívül a kutatás alapján megállapíthatóak a napi, heti és éves ciklusok, valamint a forgalom megoszlása az egyes városrészek között. A rendelések teljesítésének vizsgálatánál megállapítható, hogy a fix időszükségletek (sütés, kiszállítás) a megrendeléstől a kiérkezésig terjedő időnek (Győrben 45-60 perc) csupán kb. a felét teszik ki. A maradék idő a várakozásra fordítódik. Ennek legfőbb oka a futárok költséghatékony szállításának szervezése. Egy futár egy kiszállítással 4-5 címről érkező megrendelést teljesít, futott távolságra optimalizált útvonalon, így csökkentve a kiszállítás fajlagos költségét. Ennek következményeképpen előfordul, hogy a fogyasztó nem friss és már kihűlt ételt kap, ami rontja a sütöde megítélését.

A meleg étel házhozszállítás jelenlegi problémáira –véleményem szerint - megoldást jelentene egy központilag koordinált, közös futárrendszer, természetesen a sütödék önállóságának megtartásával. Ekkor a sütödék végeznék a rendelésfelvételt és az ételek elkészítését a saját alkalmazottaikkal, a szállítást azonban a közös futárok végeznék folyamatos gyűjtő-terítő járattal. A kiszállítást szinte az étel elkészítése után azonnal meg lehetne kezdeni.

Az új rendszer alkalmazásával a kiérkezési időt 45-60 percről 20-45 percre lehetne csökkenteni. Emellett számításokkal és szimulációkkal igazolható hogy ez az eredmény a futárok számának és a részükre kifizetett költségek (kb. 10,000 Ft/fő/nap) csökkentése mellett érhető el. Ez jelentős piaci versenyelőnyt jelente a csatlakozni nem kívánó sütödékkel szemben, ezáltal forgalomnövekedés is elérhető.

A futárok helyzete is javulna ezáltal, hiszen több címre végeznének kiszállítást. Ez azt jelentené, hogy több borravalót kaphatnának, ami eddig is a bevételeik jelentős részét képezte.

Az új rendszerben a futárok szinte folyamatosan úton lennének ezzel növelve a kihasználtságukat. Probléma jelentkezhet azonban a futott-km növekedésével, mivel a sütödéknél szokásos a km-alapú díjazás is. Ezeket a kiadásokat viszont jó logisztikai szervezéssel optimalizálni lehetne.

Összegzésként látható, hogy megfelelően összehangolt és irányított rendszer bevezetésével minden piaci résztvevő előnyökhöz jutna: a fogyasztók gyorsabban kaphatnak friss ételt, a sütödék versenyelőnyre tehetnek szert a kiadásaik csökkentése mellett, a futárok pedig többletbevételhez juthatnak.

szerző

  • Herbert Szabolcs
    közlekedésmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Kovács Gábor
    egyetemi adjunktus, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

helyezés

II. helyezett