Regisztráció és bejelentkezés

Szolgáltatás-logisztika az egészségügyben: analógiák keresése a sürgősségi betegellátás példáján keresztül az SBO-k hatékonyságának növelése érdekében

A szakmánkban az elmúlt években elindult egy olyan érdekes trend, amely alapvetően a szolgáltató vállalatok, illetve a szolgáltatás orientált folyamatok irányába fókuszál, és ennek kapcsán keresi az analógiákat, hasonlóságokat és különbségeket az iparból és a kereskedelemből már ismert jelenségek tekintetében, egyúttal keresi az új kihívásokat, amelyekre a logisztika, a folyamatszervezés és optimalizálás korszerű eszközrendszerével helyes válaszokat lehet adni. Ezek alapján feltételezzük, hogy a termelésszervezésben már jól bevált módszertani megoldások - testreszabva a vizsgált rendszerben jelentkező kihívásokhoz, jellegzetességekhez és működési peremfeltételekhez- az egészségügyben is jól alkalmazhatóak lehetnek. Egy ilyen fontos jellegzetesség a humán tényező, hiszen amíg a termelésben tárgyakkal foglalkozunk, addig a szolgáltatásban emberekkel. Ennek következtében a klasszikus anyagáramlási folyamatok (mint anyag és információáramlás) mellett, a betegáramlást is értelmezni szükséges, annak minden járulékos feladatával együtt. Mivel a sürgősségi betegellátás, és ennek részeként a Sürgősségi Betegellátó Osztályok (SBO-k) mindig is kiemelten fontos részei voltak az egészségügynek, és azt feltételeztük, hogy a vizsgálható jelenségek markánsan jelen vannak a rendszerben, így erre a területre esett a választásunk.

Elmondható, hogy egy hirtelen fellépő egészségromlás esetén nagyon sok múlik az SBO-k hatékonyságán. Eddig elvégzett kutatásaink alapján bebizonyosodni látszik, hogy az ellátás hatékonysága sokszor nem feltétlen az ott tevékenykedők szakmai tudásán, hanem az ellátó rendszer logisztikai folyamatainak hatékonyságán múlik. A 2019-es évben végbement egy nagyobb fejlesztés, amit országos szinten kötelezően bevezettek. Ez a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer által meghatározott ún. triázsolás folyamata, amely implicit módon a logisztikai rendszer működésére is hatást gyakorol.

Dolgozatunk elkészítéséhez több hazai sürgősségi osztályon is végezhettünk helyszíni felméréseket. Beszélhettünk orvosokkal, ápolókkal, beteghordókkal és vezető pozícióban dolgozó szakemberekkel is. Vizsgálataink során feltártunk sok hasonlóságot, és markáns különbségeket is. Dolgozatunk célja a felvetett hipotézisek bizonyítása, ennek érdekében folyamatelemzéssel, az ellátó rendszer tömegkiszolgáló rendszerként való értelmezésével, sorállási modellek felállításával és elemzésével próbáljuk meg felszínre hozni az SBO-n “megbúvó” tipikus jelenségeket. Ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a logisztika egyik fontos célja az SBO-k rendszereiben is megvalósulhasson: csökkenjen az átfutási idő, ezzel sok-sok ember életét megmentve.

szerzők

 • Szabó Judit Éva
  Logisztikai mérnöki
  alapképzés (BA/BSc)
 • Katona Boglárka
  Logisztikai mérnöki
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Bóna Krisztián
  egyetemi docens, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

helyezés

II. helyezett