Regisztráció és bejelentkezés

Topológiai modell építése városi bevásárlóövezetek city logisztikai szempontú elemzésére

2015 nyarán kezdtünk el a budapesti koncentrált igénypontok city logisztikai rendszereinek vizsgálatával foglalkozni az Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék city logisztikai kutatócsoportján belül. Elsőként a bevásárlóközpontokra koncentráltunk a vizsgálatok során, a kutatás elején pedig kifejlesztettünk egy olyan standard vizsgálati módszertant, amellyel részletesen fel tudjuk mérni egy tetszőleges koncentrált igénypont és az ott található üzletek logisztikai jellemzőit. Három bevásárlóközpont részletes felmérést követően kezdtünk el foglalkozni 2017 tavaszától kezdve a budapesti városközpontban található Váci utca bevásárlónegyed részletes vizsgálatával. Ez egy nyílt infrastruktúrájú, tehát utcák által határolt koncentrált igénypont, így a vizsgálati módszertan testre szabása is szükséges volt az adatgyűjtés megkezdéséhez.

A közel másfél éven át tartó adatgyűjtési folyamat során felmértük a terület logisztikai jellemzőit, elsősorban az elérhető rakodóhelyekre és a behajtási lehetőségekre koncentrálva, majd felkerestük az itt található több, mint 400 üzletet, melyek közül közel 170 kitöltötte a kérdőívünket, így részletes adatokat szolgáltatott a terület logisztikai folyamatairól.

A korábbiakban a bevásárlóközpontok esetén zárt infrastruktúráról, azaz egy épületről beszélhettünk, amelynél konkrét alaprajz állt rendelkezésünkre. A bevásárlóövezetben ez azonban nem így van, így a logisztikai folyamatok jellemzői mellett a terület jellemzőit is sokkal részletesebben kellett felvennünk, fel kellett építeni az egész terület topológiai modelljét, amely a későbbiekben megfelelő alapot fog adni a folyamatok modellezéséhez.

A topológiai modellezést két fő fázisra bonthatjuk. Elsőként felépítettük a topológiai modell adatstruktúráját és meghatároztuk a különböző objektumok (pl. üzletek, útszakaszok, csomópontok, barnamezős területek) lehetséges paramétereit (pl. név, tulajdonos, méret, koordináták), másodikként pedig adatgyűjtést végeztünk a vizsgált területen, felvéve az összes objektumot és azok jellemzőit.

Ebben a dolgozatban részletesen bemutatjuk a kérdőíves vizsgálat folyamatát, a vizsgált bevásárlóövezet üzleteire vonatkozó statisztikai jellemzőket, illetve a topológiai modellezés folyamatát, kitérve az adatstruktúra felépítésére, valamint az adatgyűjtés menetére is, végül bemutatjuk a további céljainkat, a kapott adatok lehetséges felhasználási módjaival.

szerzők

 • Sárdi Dávid Lajos
  Logisztikai mérnöki
  mesterképzés (MA/MSc), nappali

 • Büki Aletta
  Logisztikai mérnöki
  alapképzés (BA/BSc)
 • Kövér István Bence
  Logisztikai mérnöki
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Bóna Krisztián
  egyetemi docens, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

helyezés

Jutalom