Regisztráció és bejelentkezés

Gyártósori mozdulatelemzés Xbox One Kinect szenzor alkalmazásával

Az általam választott téma a Microsoft cég révén forgalmazott Kinect szenzor logisztikában való alkalmazásával foglalkozik. A dolgozatomat megelőzően egy közös projektmunka valamint egy diplomaterv tapasztalatai alapozták meg.

A projektmunka keretében kutató munkát végeztünk a Kinect szenzor technológiai tulajdonságainak valamint alkalmazási területeinek feltárásáról. A Kinect második generációs szenzor használatára fokuszáltunk, mivel elődjéhez képest javított mozgásérzékelőt és jobb minőségű kamerát tartalmaz, amelyet az Xbox One konzolhoz tervezték. Kutatásaink alapján bebizonyosodott, hogy több területen is eredményesen alkalmazható a szenzor, még ha csak kísérlet jellegűen is. Legjellemzőbb alkalmazási területei az egészségügy, robotika, kiskereskedelem, de logisztikai szférában is akadtak komolyabb törekvések, melyek leginkább ergonómia területén arattak sikereket.

Az MTM – módszeridőmérés – motivációja alapján, olyan alkalmazást szerettünk volna létrehozni, amellyel könnyedén és azonnal megbecsülhető a standard munkavégzéshez szükséges tényleges időállandó. A közös projektben résztvevő szaktársam XBOX ONE KINECT szenzor alkalmazása mozdulatelemzésre című diplomatervben leírtak alapján el is készített egy prototípust a kitűzött cél megvalósítására.

Dolgozatom célja egy olyan robosztus applikáció fejlesztése, amely képes meghatározni bármely helyhez kötött egykezes, de ciklikus munkavégzés periódusainak időszükségleteit. Így az mért munkafolyamat ciklusai átfogóan elemezhető valamint összehasonlítható, akár a korábban megbecsült normaidőhöz képest, amely eredményeképpen további következtetések vonhatóak le.

Elsőnek bemutatom eddigi kutatásunk eredményeit, a szenzor legfontosabb technikai tulajdonságait, valamint az elkészült prototípust. A fejlesztett applikáció „Kinect4Measurement” elnevezést kapta, amely meghatározott egykezes testmozdulatsort képes elemezni és kiértékelni. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy képesek vagyunk a szenzor által detektált teszt mozdulatsornak normaidejét - összehasonlítva az MTM módszerrel - tizedmásodperc pontosan becsülni.

Mindezek után bemutatásra kerül a prototípus hibáinak feltárása, és az applikáció robosztusságának vizsgálata, ugyanis eddig csak egyirányú és adott teszt mozdulatsor detektálására volt alkalmas. A problémákra megoldást találva részletesen bemutatom a tovább fejlesztett alkalmazást. Végezetül szemléltetem a validált szoftver eredményeit, több modellezett összeszerelő munkavégzésen keresztül.

szerző

  • Bakos Dániel
    Logisztikai mérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Bóna Krisztián
    egyetemi docens, Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

helyezés

II. helyezett