Regisztráció és bejelentkezés

Autonóm járművek lehetőségei és kihívásai a szállítmányozásban

A 2017/2018-as tanév második félévében az egyik házi feladatom címe „Az autonóm vezetés a szállítmányozásban” volt. Így a félév során, ezelőtt már foglalkoztam a témával, de csak a házi feladat keretein belül mélyedtem el benne, pedig bőven akadnak még érdekességek és nyitott kérdések, hiszen egy a napjainkban kialakuló és fejlődő technológiáról van szó, ami nincs minden szempontból megvizsgálva és a jövőre lesz hatással.

A házi feladatomban bemutattam az autonóm vezetési szinteket, majd arról írtam ezek milyen hatással lehetnek a szállítmányozásra, legvégül pedig érdekes példákkal szemléltettem, hogy milyen különleges autonóm járműveket terveznek a jövőben.

A TDK során ezt a témát szeretném folytatni, kibővíteni. Úgy gondolom, hogy a szállítmányozásban nagyon praktikus lesz majd a platooning közlekedési mód, illetve az önvezető járművek. Különösen, hogy a napjainkban sofőr hiány van hazánkban a fuvarozási cégeknél. Emellett még fontosnak tartom, hogy a jelenlegi szabályozásokat is megvizsgáljam, ugyanis az autonóm technológia megjelenésével egy vezető nélküli tehergépjármű közlekedése megváltoztatni a szabályozási feltételeket és a felelősségi köröket. Illetve az autonóm technológiával párhuzamosan fejlődő elektromos járművek lehetőségeit vizsgálnám a dolgozat során.

szerző

  • Vörzsönits Márk
    Logisztikai mérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Mészáros Ferenc
    egyetemi docens, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

Jutalom