Regisztráció és bejelentkezés

Ideiglenes forgalmi rend jelzőtábláinak megfelelősség vizsgálata felismerhetőség alapján

Az ideiglenes munkaterületek önmagukban is veszélyesnek számítanak. Ezért fontos a biztonságos közlekedés, a balesetek megelőzése, ennek pedig a legjobb megoldása a forgalomtechnikailag jól kialakított, megfelelően előjelzett, jelzett és elkorlátozott terület. A dolgozat a meglévő baleseti adatokból kiindulva vizsgálja a lehetséges okokat, amelyekből kiemelten a munkahelyek jelzőtáblás előjelzésének észlelhetőségével és megérthetőségével foglalkozik.

Bemutatásra kerülnek a munkálatok és munkahelyeinek típusai, azt követően a szabványok és előírások által az építési területeken használt jelzésekre vonatkozó és megadott paraméterek rövid ismertetésére kerül sor. Egy általam felállított szempontrendszer segítségével kerül bemutatásra az ideiglenes munkaterületek biztonságos kialakításához szükséges eszközök, melyek az elkorlátozás, jelzőtáblák, burkolatjelek, jelzőlámpák és a forgalom lefolyás biztosítása a közlekedésben résztvevő gyalogosok és a járművezetők részére.

A következő szempontok szerint végeztem a vizsgálatot: a forgalomkorlátozó és terelő eszközök típusai, az esetlegesen megváltozott elsőbbségi viszonyok, a közúti jelzések megfelelősége, láthatósága és egyértelműsége.

A dolgozatomban a balesetek létrejöttének okát szeretném ténylegesen vizsgálni. Több munkaterület helyszíni megfigyeléséből, bejárásából és mért adatokból arra a következtetésre jutottam, hogy a balesetek kimenetelének egyik lehetséges oka, az előjelző tábla rossz felismerhetősége, és értelmezhetősége. Két fajta szimulátor és program segítségével, jó és rossz látási viszonyok között lemért reakcióidők elemzése által vonok le következtetéseket és hasonlítom össze a kapott eredményeket, az elvárt értékekhez képest. Példákon keresztül mutatom be, milyen egyedi táblákat alkalmaznak a közlekedésben és ezeknek köszönhetően milyen balesetek következnek, ill. következhetnek be. Javaslatokat teszek, hogyan lehetne kiváltani a nehezen értelmezhető táblákat és javítani az emberek reakcióidejét és felismerő képességét.

szerző

  • Lengyel Henrietta
    Közlekedésmérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Válóczi Dénes
    Tanársegéd, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést