Regisztráció és bejelentkezés

Vezeték nélküli, elosztott rendszerű jelzőlámpás forgalomirányítás

Napjainkban a jelzőlámpás közúti csomópontok döntő többségét egy forgalomirányító berendezés vezérli, melynek feladata a forgalom biztonságos lebonyolítása a lámpák jelzésképének szabályozásával. A kereszteződés forgalmának irányításához szükséges összes funkció ebben a központi egységben összpontosul. Mindez bonyolult technikák alkalmazását teszi szükségességé, melynek költségvonzata jelentős.

Jogosan felmerülő igény egy hasonló biztonsági színvonalú, ám lényegesen olcsóbb megoldás létrehozása. A dolgozatban egy korábbi koncepció továbbfejlesztése kerül tárgyalásra. A kritériumoknak megfelelő, azonban a közúti forgalomirányításban eddig nem elterjedt Arduino-val felszerelt intelligens jelzőfejek alkalmazása.

A koncepció lényege, hogy elosztott rendszerű irányítás jöhessen létre. Ez azt jelenti, hogy a csomópont működését nem egy központi vezérlőegység biztosítja, hanem a jelzőfejek is képesek erre. Így az intelligens jelzőfejek alkalmazásával akár vezeték nélküli kommunikációt is meg lehet valósítani, amennyiben Arduino modulokkal felszerelve működnek.

A gyakorlati megvalósíthatóság vizsgálata egy prototípus elkészítésével történik. Ez az Arduino és egy számítógép segítségével létrehozott tesztrendszer lesz. Utóbbi fiktív jelzőfejként működik, Matlab-ban fut a jelzésterv és UDP protokollal megvalósított vezeték nélküli kommunikál az Arduino-val, így végrehajtva az irányítási feladatokat.

A tesztkörnyezet Arduino Uno és Arduino Wifi Shield panelok kerültek felhasználásra, melyeket a termékek saját szoftverével kellett programozni. Az ilyen módon felállított rendszerrel a kereszteződés szabályozása forgalomirányító berendezés nélkül valósul meg.

szerző

  • Tamaskovics Gergely
    Közlekedésmérnöki
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Tettamanti Tamás
    egyetemi docens, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

helyezés

II. helyezett