Regisztráció és bejelentkezés

A budapesti parkolásirányító rendszer fejlesztési lehetőségei

A személygépjárművek életük nagyobb részét parkolással töltik. A parkolóhelyek viszont óriási értékes területet foglalnak a köztereken. Ezért szükséges a parkolóházak építése. Parkolóház azonban jelenleg nincs minden utcasarkon, így nem olyan egyszerű a megtalálása. Ha találtunk egyet, az viszont előfordulhat, hogy megtelt. Több városban ezért létrehoztak egy mindenki számára szabadon elérhető parkolásirányító rendszert, melynek segítségével online tájékozódhatunk a parkolóházak elhelyezkedéséről, és aktuális szabad helyeinek számáról. Dolgozatom első részében ezeket a megoldásokat szeretném ismertetni.

Budapesten jelenleg nincs ilyen rendszer, nincs ilyen felület. A parkolóházak egy része ugyan jelzi az oda érkezőknek a szabad helyek számát, de leggyakrabban ezzel csak a parkolóház bejáratánál szembesülhetünk. A főbb útvonalakon hiányzik ezek előjelzése, az interneten sem érhető el ilyen információ, és erre irányuló mobilalkalmazás sincs. Ezeket az adatokat azonban több okból is hasznos lenne nyilvánosságra hozni. Egyrészt kényelmesebb a járművezetőnek, hisz nem kell hosszú időt a parkolóhely keresésével töltenie. Másrészt jól jár vele a parkolóház is, mert egy ilyen rendszerben való részvétel reklámként is funkcionálhat, ezzel növelve a kihasználtságot. Végül jól jár vele a város, hiszen ezzel csökkenthető a közterületen lévő parkolóhelyek száma, mellyel több tér juthat a közlekedőknek, gyalogosoknak; valamint kevesebb felesleges, parkolóhelyet kereső járműmozgás lesz, mellyel kis mértékben csökken az utak terheltsége, és a környezetszennyezés.

A Siemens által fejlesztett Scala nevezetű kliens a budapesti forgalomirányításban nyújt segítséget a BKK Közútnak. Térképes megjelenítés mellett valós idejű kapcsolatban áll a forgalomirányító berendezésekkel, kamerákkal. Detektorok, jelzőcsoportok állapotai is láthatóak, és archiválhatóak. Ezen kívül még számos kihasználatlan funkcióval rendelkezik. Ilyen a parkolóházak szabad helyeinek valós idejű megjelenítése. Dolgozatom fő célja ennek ismertetése, és az ide érkező adatokból egy parkolást segítő felület megvalósíthatóságának bemutatása.

szerző

  • Sukupčák Marián
    Közlekedésmérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Tettamanti Tamás
    egyetemi docens, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

helyezés

II. helyezett