Regisztráció és bejelentkezés

Parkolást segítő számítógépes alkalmazás koncepciójának kidolgozása

Parkolást segítő számítógépes alkalmazás koncepciójának kidolgozása

Szerző:

Cserháti Balázs

MSc, 1. évfolyam

E-mail cím: cserbalazs13@gmail.com

Konzulens:

Dr. Csiszár Csaba

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék

E-mail cím: csiszar@kku.bme.hu

A városi közúti közlekedés egyik legfontosabb kérdése utazói oldalról a parkolás. A korszerű utazástervezők képesek arra, hogy valós idejű (előre becsült) adatokat felhasználva tervezi meg a teljes útvonalat az utazók egyéni igényei alapján, segítve a parkoló kiválasztásában is. Sokkal hatékonyabb, ha az utazó egy olyan parkolóhoz megy, amiről tudja, hogy rendelkezik szabad férőhellyel, mintha a célállomás elérésekor kezd el parkolót keresni. A parkolót kereső járművek megnövelik a közúti forgalmat. Ezért fontosak az olyan utazástervezők, amelyek a teljes utazási láncot megtervezik a parkolással együtt.

A dolgozat a teljes utazási lánc tervezésén belül a parkolás tervezésével foglalkozik, mivel ez az egyik legkritikusabb pont az utazás során. A dolgozat a parkolás problémájából indul ki. Megvizsgálja a jelenlegi parkolást támogató utazástervezőket, és kiemeli legerősebb tulajdonságaikat. Ezek a tulajdonságok mutatják meg a fejlesztés fő irányait. Ezen kívül, az utazók egyéni parkolási szokásait is vizsgálja a dolgozat. A parkolási szokások megismerése ugyanis szintén fontos a fejlesztési irányok kijelölése szempontjából.

A kapott eredményeket összegezve egy olyan parkolást támogató utazástervező koncepcionális terve kerül kialakításra, amely magába foglalja a jelenlegi rendszerek legígéretesebb jellemzőit és az utazók egyéni igényeit is.

szerző

  • Cserháti Balázs
    közlekedésmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Csiszár Csaba
    egyetemi tanár, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

II. helyezett