Regisztráció és bejelentkezés

Operatív menetrendkészítés automatizálási lehetőségeinek vizsgálata a városi közösségi közlekedésben

A városi közösségi közlekedésben előforduló zavarok kialakulását számos tényező (műszaki, humán, környezeti, stb.) okozhatja. Ennek következtében a tervezett menetrend nem tartható. A kialakuló forgalmi helyzeteket a forgalomirányító diszpécserek kezelik, például operatív menetrend-módosítással. A cél: a szolgáltatási színvonal megtartása, az utaskiszolgálási fennakadások mérséklése. A forgalomirányító diszpécserek munkájának jelentős részét a valós idejű beavatkozások képezik, melyet többnyire manuálisan, gyakorlati tapasztalataikra hagyatkozva, és az előírt szabályrendszer betartására törekedve valósítanak meg.

A TDK dolgozat célja a forgalomirányításban jelenleg alkalmazott szabályrendszer, valamint esettanulmány segítségével az alkalmazott operatív intézkedések bemutatása, továbbá a menetrend-módosítás folyamatának automatizálásához szükséges bemenő adatok, számítási folyamat és a kimenő adatok meghatározása.

A feladat összetettségének illusztrálásához az esettanulmányban részletesen vizsgálom az egyes zavarok hatásait, a zavar típusától függően a diszpécserek beavatkozási döntéseit. A naplózott zavareseményekre és a diszpécserek által módosított menetrendekre alapozva szabályszerűségek felállítása, mely az algoritmus tervezésének kiindulása lehet.

Az automatizálás hatására a diszpécserek munkája kényelmesebbé, pontosabbá, gyorsabbá válik, az automatizált rendszer hibamentes működése esetén kisebb humán erőforrással biztosítható a közösségi közlekedés operatív forgalomirányítása. A tervezett algoritmus integrált módon kezeli a járművezetőkre vonatkozó munkaügyi szabályokat, a járművek közlekedésével kapcsolatos technológiai paramétereket, valamint a zavaresemény bekövetkeztének ellenére is biztosítja a szabályok és a forgalmi körülmények figyelembevételével a járművek egyenletes követési idejét.

szerző

  • Nagy Enikő
    közlekedésmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Csiszár Csaba
    egyetemi docens, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

II. helyezett