Regisztráció és bejelentkezés

Komplex akadályelkerülő és feltérképező algoritmus tervezése LEGO Mindstorms eszközök alkalmazásával

A jelen és a közeljövő járműiparában az információs technológia rohamos fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb szerepet kapnak az intelligens rendszerek, melyek működöséhez elengedhetetlen a járművön elhelyezett környezeti érzékelők és beavatkozó rendszerek megfelelő kooperációja.

Jelen a tanulmány célja a LEGO Mindstorms oktatási csomagban található szenzorok és elemek használatával egy olyan járműmodell megalkotása, mely képes különböző típusú akadályok felismerésére és elkerülésére. Célunk egy, a környezetet részletesen leíró térkép megalkotása a szenzorok által szolgáltatott adatok felhasználásával, mely később alapul szolgál a szenzor nélküli navigációhoz.

A dolgozat első részét képező akadályfelismerés ultrahang szenzorok, fényintenzitást mérő szenzor, valamint infraszenzor segítségével, külső beavatkozás nélkül történik. Az algoritmust tesztelését egy erre a célra épített start-cél pályán végeztük el. A kitűzött feladat második felében a jármű pozicionálását giroszkóp és a motorok enkódereiből kiolvasott adatok segítségével oldjuk meg. A tanulmány folyamán nyert eredményeket és tapasztalatokat később, egy komplexebb járműmodell megalkotására szeretnénk használni.

szerzők

 • Szőcs Dávid
  Járműmérnöki
  mesterképzés (MA/MSc), nappali
 • Somogyvári Gergely
  Járműmérnöki
  mesterképzés (MA/MSc), nappali
 • Kovács Balázs
  Járműmérnöki
  mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

 • Dr. Németh Balázs
  tudományos munkatárs, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

helyezés

Jutalom