Regisztráció és bejelentkezés

Éjszakai látási viszonyok karakterizálása kernel módszer segítségével

Az éjszakai baleseteket sok esetben a rossz látási viszonyok okozzák, amik különböző természeti jelenségek következményei. A látási viszonyok helyes felismerése lehetőséget nyújt az autó irányításának megfelelő konfigurációjára akár út közben is, ezzel megelőzve számos balesetet. Az utóbbi időben a vezetést támogató rendszerek egyre fontosabb szerepet kapnak a gépjárművekben, a vezetést egyre automatizáltabbá és biztonságosabbá téve.

A technológia fejlődésének köszönhetően az érzékelők egyre kisebbek és olcsóbbak lettek, így egyre több gépjármű van felszerelve különféle szenzorokkal, amelyek rengeteg információt nyernek a jármű környezetéből. A rengeteg elérhető adat új és hatékonyabb feldolgozási módszereket igényel és tesz lehetővé.

Dolgozatomban az éjszakai látásviszonyok felderítésével foglalkozom. A nappali látásviszonyokat jellemző kutatásokat számos cikk ismerteti, azonban ezek a módszerek nem használhatóak éjszakai környezetben, mely teljesen más feltételrendszert határoz meg. Ebben a témában kevesebb cikk született.

Jelen munkámban egy új módszert szeretnék bemutatni az éjszakai látási viszonyok karakterizálására, ami az autóban lévő videokamerák felvételeit használja föl. Bemutatom a felhasznált matematikai ismereteket és a kidolgozott módszert, majd valós felvételeken demonstrálom annak működését.

szerző

  • Gál Kristóf
    Matematikus mesterképzési szak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kovács Edith Alice
    Docens, Differenciálegyenletek Tanszék