Regisztráció és bejelentkezés

Nemzeti szintű térbeli számszerűsíthető általános egyensúlyi modell fejlesztése

Napjainkban egyre több ellátási ágazat jelenik meg, a felhasználók újabbnál újabb végtermékből választhatják ki a számukra szükségesnek ítélt cikkeket. Emellett a társadalom is egyre rétegzettebb, nagyban változik az emberek keresete és igénye egyes termékek iránt. Ahogy bolygónk fejlődésnek indult úgy nyíltak meg új lehetőségek az emberiség előtt is. Most már olyan termékeket vásárolhatunk meg, amelyek a világ más részéről érkeznek és igény szerint mi is eladhatjuk a sajátunkat.

A termelők számára azonban problémát jelenthet a kereslet felmérése, hiszen ez több időben változó ténytől is függenek. A kevesebb fizetéssel rendelkezők kevesebb árut tudnak majd megvenni illetve más típusú termékekre költik el a keresetüket. Különböző iparágak, szolgáltatások pénzbeli értéke is más és más. Az adott termékeket már nem feltétlenül ott veszik meg, mint ahol gyártják, termelik. Ezek az árucikkek és produktumok szállítás igényelnek, amely megnöveli az aktuális termék értékét is.

De mégis hogyan lehetséges előrebecsülni, hogy melyik termékből mennyire lesz szükség? Hogyan befolyásolja a keresletet a társadalom fizetése? Mi történik ha a termék ára megnövekszik? Miben változtatja meg a fennálló helyzetet, ha a szállítást, közlekedést és logisztikát is külön kezeljük? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresem a választ egyensúlyi modellek segítségével.

A cél egy olyan egységes modell fejlesztése, amely segít megkönnyíteni a termelő cégek becslési folyamatait. Lényeges eleme a modellnek, hogy térbeli változásokhoz is tud alkalmazkodni és figyelembe veszi társadalom tagoltságát is. Dolgozatomban országos szinten dolgozom ki a modellt, ez később nemzetközi szintre is továbbfejleszthető válhat.

szerző

  • Törőcsik Krisztina
    közlekedésmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Török Árpád
    Adjunktus, Gépjárműtechnológia Tanszék:

helyezés

III. helyezett