Regisztráció és bejelentkezés

Intelligens parkolás menedzsment változó díjtételekkel

A mobil infokommunikációs eszközök terjedésével számos olyan információs szolgáltatás jelenik meg, amelyek az utazók helyváltoztatási döntéseit támogatják. Mivel a helyváltoztatási láncok megítélését az egyes elemek jellemzői alakítják, ezért különösen fontos az egyéni járművel végzett mozgások befejező műveletének, a parkolásnak az információs támogatása.

Az utazók érzékelt minőségének fokozása érdekében célszerű a parkolást segítő számítógépes alkalmazások személyre szabása. Az utazók számára a legfontosabb parkolási szempontok egyike a parkolás díjszabása. Ennek szabályozásával az utazók döntései befolyásolhatóak.

A parkolóhely keresésből származó utazások minimalizálása érdekében dinamikus díjat alkalmazó szabályozási módszert dolgoztam ki. A historikus és valós idejű foglaltság adatokra támaszkodva úgy változtathatóak a díjak, hogy a parkolók kihasználtságai ne érjenek el kritikus értékeket.

Mindezek alapján kidolgoztam a személyre szabott keresletérzékeny parkolást segítő rendszer koncepcióját. Végül felvázoltam a továbbfejlesztés és a kutatás folytatásának irányait.

szerző

  • Cserháti Balázs
    közlekedésmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Csiszár Csaba
    egyetemi tanár, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék

helyezés

I. helyezett