Regisztráció és bejelentkezés

Autonóm jármű tervezése és megvalósítása LEGO NXT platformon

A dolgozat célja egy olyan autonóm jármű megvalósítása, amely képes sávkövetésre, objektumok és közúti táblák detektálására, az előtte haladó jármű követésére illetve a pályán található útelágazások, közúti szituációk lekezelésére.

A jármű egy LEGO Mindstorms NXT robotszettből épül fel. Rajta található egy Androidos okostelefon, ami a pályáról készült valós idejű felvételt biztosítja, és egy ultrahang szenzor, ami a távolság értékeket szolgáltatja.

A rendszert működtető központi szerv egy személyi számítógép, amely a járművön található telefon kameraképét, illetve az ultrahang szenzor jeleit feldolgozza, és ezek alapján elküldi a járműnek a szükséges kormányszöget és sebességet. A járművön elhelyezkedő 32 bites mikrokontroller dolgozza fel és továbbítja az ultrahangszenzor jeleit, és a számítógéptől kapott utasítások alapján vezérli a kormányszervót és a két hajtómotort.

A dolgozatot a rendszer felépítésével és az elérni kívánt célokkal kezdjük. Bemutatásra kerül a rendszer működési ciklusa, az egyes elemek főbb szerepei és az őket összekötő kommunikációs hálózatok.

Ezt követi a kamera képének feldolgozása. A képen használt szűrők funkcióinak és működéseinek leírása. A sávdetektálás és a sávkövetőhöz szükséges szabályozó ismertetése. Ezután áttekintésre kerül az objektumok detektálásra alkalmas metódusok, azok használhatósága, illetve ezt kiegészítve vizsgáljuk az ultrahang szenzor szerepét.

A továbbiakban szó esik az egyes kulcspontoknál szükséges döntéshozatalok hátteréről, a döntési fák felépítéséről, a rendszer által lekezelni képes közúti szituációkról.

A dolgozat zárásaként értékelésre kerülnek az eredmények, kiemelve a rendszer hibáit és ezek kiküszöböléseinek lehetőségeit, illetve említésre kerülnek a további fejlesztési potenciálok.

szerző

  • Szabó Zoltán
    Járműmérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Bécsi Tamás
    egyetemi docens, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

helyezés

III. helyezett