Regisztráció és bejelentkezés

Elemzés és szabályozás célú szimulátor megvalósítása hidraulikus cölöpfúró gépekhez

Hallgató neve: Vértesi András (MSc. - második félév)

E-mail: vertesi.andras@kozlekkar.hu

Dolgozat címe: Elemzés és szabályozás célú szimulátor megvalósítása hidraulikus cölöpfúró gépekhez

Konzulensek: Dr. Gáspár Péter egyetemi tanár (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék)

E-mail: gaspar.peter@mail.bme.hu

Dr. Balpataki Antal egyetemi adjunktus (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék)

E-mail: balpataki.antal@gmail.com

A hallgató egy olyan szimulációt valósított meg, amellyel a cölöpfúró gépek produktivitása fejleszthető. A fúró hidraulikus eszközei külön blokkokba történő rendezésével a szimuláció áttekinthető és könnyen módosítható a különböző fúrógépek paramétereihez. A tervezett program megkönnyíti az automatikus beállítások meghatározását és megmutatja az új technológiák alkalmazási lehetőségeit.

Első lépésben a hallgató a Casagarande B360XP cölöpfúró fúrási rendszerhez tartozó hidraulikus kört különítette el a gép tervrajza alapján. Az elkülönített alkatrészek katalógusainak összegyűjtését követően létrehozta a nyomásesés–térfogatáram görbék formalizált közelítő függvényeit. Ezeknek a függvényeknek a blokksémás kapcsolatát külön-külön alkatrészenként csoportokba foglalva valósította meg a SCICOSLAB-4.4.1. nevű programban. A formalizált összefüggések ki lettek egészítve az automatizált rendszer által szabályozott eszközök határértékeivel. A hallgató a fúrási folyamatot befolyásoló hidraulikus alrendszereknek (lehúzó és fő csörlőnek) a modellhez történő hozzáadását is megoldotta. Ezekkel az alrendszerekkel az összes megvalósítható fúrási folyamat modellezhető (pl.: Screwsol menetelés). A kapott szimuláció irányítástechnikai vizsgálata során a hallgató meghatározta a fúrási produktivitást befolyásoló szabályozásokat. A beavatkozó jelek közül a hidraulikus motorok fejében lévő szabályzónak a konstans értékei eredményeznek kritikus változásokat a fúrási folyamatban, amik csökkentik a fúrási produktivitást, ezzel együtt a gép értékét is. Elméleti úton történő értékadás szükséges a szabályzó beállítására, hogy a tervező cég versenyképes fúrógépeket gyárthasson. A TDK dolgozat végén a hallgató javaslatokat tett az automatizált fúrórendszer beállításra.

A rendszer modellje kielégíti a fejlesztési igényeket. A hidraulikus elemek paramétereinek változtatásával prototípusok vizsgálatára is lehetőség nyílik. A TDK munka Casagrande B360XP alapgépéhez tervezett fúró rendszer prototípus adatait alapján készült, amit a cég fontanafredda-i tervező irodája biztosított.

szerző

 • Vértesi András
  járműmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Gáspár Péter
  egyetemi tanár, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék
 • Dr. Balpataki Antal
  , (külső)

helyezés

II. helyezett