Regisztráció és bejelentkezés

Autonóm tesztjármű érzékelőinek és szenzorfúziós lehetőségeinek vizsgálata

A Tudományos Diákköri Konferencia dolgozat témája egy autonóm tesztjármű érzékelőinek és szenzorfúziós lehetőségeinek vizsgálata. A dolgozat feladata a Bosch és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedés - és Járműirányítási tanszék közös hallgatói projekt adott részfeladatának bemutatása, valamint az első specifikációs és tervezési fázis eredményeinek részletezése.

A dolgozat során egy rövid történeti áttekintéssel kezdünk, ami röviden bemutatja, hogy a kezdetektől napjainkig, hogy alakulnak a járműipari és egyéb cégek fejlesztései a teljesen autonóm módon közlekedő jármű kifejlesztése felé. Ezt követően bemutatjuk feladatunk célját és a tesztjárművel kapcsolatos követelményeket. A következő részben levezetjük az érzékeléssel és a szükséges szenzorokkal szemben támasztott igényeket, végül mindezek alapján megadjuk a használni kívánt szenzorokat. Részletesen ismertetjük az egyes érzékelők fizikai működési elvét, főbb tulajdonságait, korlátait és lehetséges felhasználási területét. A dolgozat hátralévő része a készülő projekthez használatos, a Bosch által biztosított szenzorok leírását, és a kapott információk rövid értelmezését tartalmazza. Ebben a részben külön foglalkozunk azzal, hogy melyik szenzor és milyen mértékben vehet részt az elérendő feladat megvalósításában. Kitérünk még az egyéb érzékelést ellátó hardveres eszközökre is, amiket a megvalósítás során felhasználtunk, vagy a tervek készítése során alternatívaként felmerültek. Röviden értékeljük és indokoljuk a felhasznált szenzorok kiválasztását. A dolgozat utolsó fejezetében ezeknek a szenzoroknak az összehangolásáról és együttműködéséről, valamint az együttműködést segítő különféle eszközökről és a szenzorfúzió elméleti hátteréről esik szó. Összegezzük a szenzorok által biztosított magas szintű információkat és megvizsgáljuk, hogy milyen módon, milyen algoritmusok felhasználásával lehet egységes járműállapot-információkat előállítani a segítségükkel.

Zárásként a jövőben előirányzott tervek, fejlesztési lehetőségek és a megvalósítás következő fázisainak leírása olvasható, amely kitekint az előttünk álló munkára.

szerzők

 • Gorácz Gergely
  járműmérnöki
  nappali
 • Törő Olivér
  járműmérnöki
  nappali

 • Baranyi Márk
  járműmérnöki
  nappali

konzulens

 • Dr. Aradi Szilárd
  egyetemi docens, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést