Regisztráció és bejelentkezés

Additív gyártástechnológiával előállítható rugalmas műanyagok vizsgálata

Dolgozatom témájának az additív gyártástechnológiával előállítható rugalmas műanyagok vizsgálatát választottam. Részletesen kitérek egy rugalmas polimer anyagra, a Soft PLA-ra.

A Soft PLA, más néven politejsav, egy biopolimer, mely magas keményítőtartalmú növények, elsősorban kukorica, rizs, búza cukraiból lehet előállítani. A Soft PLA egy igen újszerű anyag, mely magas flexibilitással rendelkezik, így alkalmas tömítések, gumiszerű alkatrészek használatára, de az újszerűsége miatt mechanikai tulajdonságairól, beépíthetőségéről szinte semmilyen információ nem elérhető.

Az alacsony olvadáspontú polimer anyagokat széles körben használják a 3D nyomtatási technológiákban. A PLA anyagok könnyű nyomtathatósága és a nyomtatott felület magas minősége miatt a legszélesebb körben elterjedt nyomtatóanyag FDM-nyomtatók számára. A PLA anyagok másik nagy előnye, hogy szagtalanok, környezetre nem mutatnak káros jellemzőket, valamint lebomlása is sokkal környezetkímélőbb, mint más hagyományos polimerek esetében.

Az előnyös tulajdonsága miatt fontos ezzel az anyaggal foglalkozni. Mivel áttörést jelenthet, mint a 3D nyomtatási területen, és környezeti szempontból is.

Dolgozatom célja, hogy a Soft PLA anyag ideális nyomtatási feltételeit vizsgáljam, majd a nyomtatott prototípusok méretezéshez szükséges anyagtörvényeket, anyagjellemzőket meghatározzam, tanulmányozzam, hogy a nyomtatási paraméterek módosítása, nyomtatási irányok milyen hatással vannak a mechanikai tulajdonságokra.

Kutatásaim során cél, a megfelelő nyomtatási paraméterek meghatározása, az esetleges anizotrópia vizsgálata. A megfelelő paraméterek beállítása után, a szakirodalmi eredmények alapján az fő irányaiban, 3 különböző pozícióban szabványos próbatesteket nyomtatok, majd szakítóvizsgálat segítségével vizsgálom, hogy milyen feszültség-nyúlási diagrammal jellemezhető a Soft PLA anyag, valamint hogy a nyomtatási irányok mutatnak-e eltérőségeket, és ha igen, akkor milyeneket, majd meghatározom az anyag szilárdságát és modulusát.

szerző

  • Kis Katalin
    Járműmérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Ficzere Péter
    egyetemi docens, Vasúti Járművek és Járműrendszeranalízis Tanszék

helyezés

Jutalom