Regisztráció és bejelentkezés

Automatizált jármű akadályelkerülési algoritmusának szimulációjára alkalmas AR alapú tesztplatform fejlesztése

Az önvezető járműveknek garantálniuk kell a biztonságos és megbízható mozgást különböző körülmények között. Vezérlési rendszereik fejlesztési szakaszaiban nem lehetséges az összes koncepciót kipróbálni a valós élethelyzetekben a nagy veszély és kockázat miatt. Például, amikor mind a gyalogosok, mind az önvezető járművek részt vesznek a forgalomban, nagyon fontos a biztonság fokozása a balesetek elkerülése érdekében. Ezért bizonyos helyzeteket meg kell vizsgálni a rendszer viselkedésének pontos meghatározása érdekében.

Ebben a dolgozatban egy háromdimenziós kiterjesztett valóság (AR) szimulációs környezet alkalmazását javasoljuk az önvezető járművek tesztelési forgatókönyveihez. Valós idejű fejlesztői platform használatával lehetőség nyílik a jármű és más tényezők mozgásának vizualizálására azonos környezetben. Az algoritmusok hangolása révén a fejlesztők részletesebben megismerhetik az irányítási paraméterek jármű mozgására gyakorolt hatását, amellyel az emberi manőverezés egyes vezetési jellemzői megérthetők. Az AR mobil eszköz segítségével vizualizálható a szabályzó hatékonysága egy adott forgalmi helyzetben képfeldolgozási technológiával.

Bemutatom hogyan lehetséges mozgó objektumokat kikerülni egy kamera képe alapján és ezt kiterjesztett valóságban megjeleníteni. Képfeldolgozás segítségével koordinátákat rendelünk a tér pontjaihoz. A virtuális jármű előzési algoritmusánál egy már létező megoldást használtam fel. A hangsúly a rendszerek összeillesztésén és a kiterjesztett valóságban való megjelenítésen volt. Ennek eredményeképpen láthatóvá tehető egyéb irányítástechnikai algoritmus is.

szerző

  • Antal Zoltán
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Németh Balázs
    tudományos munkatárs, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

helyezés

Jutalom