Regisztráció és bejelentkezés

Európai Unió Környezetvédelmi politikája

Tudományos Diákköri Dolgozatom fő témája a környezetszennyezés és annak hatásai, illetve az arra irányuló intézkedések és szabályozások az Európai Unió tekintetében, továbbá részben Magyarország vonatkozásában, valamit szükség szerint a nemzetközi viszonylatra történő kitekintéssel is.

Napjaink egyik legkiemelkedőbb és legvitatottabb globális szintű problémája a környezetszennyezés. Milyen környezetvédelmi irányelveket vezettek be az egyes ágazatokat tekintve? Lehetséges-e a környezetvédelmi irányelvek és elvárások további szigorítása? Visszafordítható-e a folyamat új környezetbarát technológiákkal, illetve mely területeken lenne lehetőség a további fejlesztéseket tekintve? Ezekre és más további égető kérdésekre keresem a választ kutatásom során.

Dolgozatom kiemelt részét képezi egy gyakorlati esetpélda bemutatása, a holland Boyan Slat találmányának górcsó alá vétele, amelyet nóvumként az óceánok tisztítására alkalmaznak. Lehetőség szerint szeretném felvenni a kapcsolatot az esetpélda gyakorlati szemléltetéséhez. Ez reményeim szerint uniós, valamint globális szerepet is játszhat a problémakör leküzdésében.

Magyarország tekintetében a San Francisco-i Klíma Konferencián bemutatott magyar találmányok elemzése, valamint a Hungarocontrol által elsőként bevezetett free route előnyeinek és annak hatásainak elemzése a célom figyelemfelkeltésképp. Nemzetközi tekintetben pedig az egyes konferenciák bemutatása, illetve az elektromos autók előnyeinek és hátrányainak a megvizsgálása a hosszú távú célom.

Mivel a környezetszennyezés egyaránt kihat a szennyezőkre és az elszenvedőkre is, ezáltal mindenkinek az érdeke ennek a problémának a megoldása. De vajon létezik-e egyáltalán megoldás? Milyen kihatásai lehetnek az esetleges következményeknek? Merre tovább környezetvédelem, hol állhat meg a környezetszennyezés?

Tudományos munkám zárásaként pedig saját jövőképemet vetítem előre, bízva abban, hogy szem előtt tudjuk tartani Kump Edina gondolatait, miszerint: ,,A környezetnek, a természetnek mi is ugyanolyan szerves részei vagyunk, mint bármilyen más faj. Nem vagyunk, és nem is tudunk függetlenek lenni tőle, akármennyire is igyekszünk így tenni, vagy legalábbis ezt hinni. A mi életben maradásunk függ a bolygó élhető környezetétől, nem pedig a bolygó fennmaradása tőlünk."

Forrás:

https://www.citatum.hu/szerzo/Kump_Edina (letöltés dátuma: 2018.09.01.)

szerző

  • Kalafut Patrícia
    Nemzetközi gazdálkodás alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Szekeres Diána
    egyetemi adjunktus, Üzleti Jog Tanszék

helyezés

II. helyezett