Regisztráció és bejelentkezés

Szemmozgáskövetéssel történő használhatósági elemzés – bérlet vásárlás a MÁV-Start weboldalán

A termékek tervezésénél a műszaki szempontokon kívül a biztonságos, kényelmes és a felhasználó számára is hatékony használatot is biztosítani kell. Ehhez érdemes már a koncepcionálás során bevonni a különböző leendő felhasználói csoportokat reprezentáló személyeket a fejlesztésbe. Azonban a termék életútjának más-más szakaszain is javíthatók az esetleges hibák, melyek felderítésére sokféle technika alkalmazható. Sokszor már a piacon lévő termékek használata során derülnek ki ergonómiai hiányosságok. Ez a jelenség a piaci illetve a felhasználói oldalon sem kedvező, hiszen a termék nem felel meg az felé támasztott elvárásoknak, így az eladások száma, és a gyártóba vetett bizalom is csökken. A problémák feltárásának egy módszere a használhatósági elemzés.

A kutatásunkban a MÁV-Start honlapján végeztünk használhatósági elemzést szemmozgás követéssel kiegészítve. A szemmozgás követő szoftver rögzíti a szem mozgásának útvonalát, a fixációk időtartamát, ezáltal következtethetünk arról, hogy a fontos információk megfelelő helyen vannak-e, a kiemelésük kielégítő-e. A használhatósági vizsgálat során hangos gondolkodást (think-aloud) módszert alkalmazunk: a résztvevőket arra kértük, hogy mindig kommentálják, épp mit csinálnak, mire gondolnak.

A vizsgálat során ötvözzük a kvantitatív és kvalitatív módszereket. A szemmozgás követéses vizsgálat előtt kérdőívvel térképezzük fel a résztvevők honlappal kapcsolatos tapasztalatait, és utána strukturálatlan interjú keretein belül beszéltük meg az észrevételeiket a feladattal kapcsolatban.

Fő célkitűzéseink közé tartoznak, hogy megvizsgáljuk, melyek a honlapnak azon részei, amelyek feltétlen korrigálásra szorulnak. Ezenkívül a használhatósági vizsgálat segítségével elemezzük, hogy mennyire nehéz megtalálni magát a honlapot és, hogy a felhasználók tudják-e értelmezni a bérletvásárláshoz, útvonaltervezéshez szükséges információkat és sikeres-e a vásárlási folyamat. Ezen keresztül megfigyeljük azt is, hogy a menetrendben használt színkódok mennyire egyértelműek, be tudják-e azonosítani a jelentésüket.

A használhatósági vizsgálatban 6 fő vesz részt, akik a BME tanulói. Életkoruk 20-25 év közötti. A résztvevőket két csoportra osztjuk. Az egyik akik ismerik, rendszeresen használják a honlapot, a másik akik még nem vagy csak ritkán használták.

Az adatelemzés és kiértékelés során a kérdőív, szemmozgás követés és interjú adatok segítségével összefoglaljuk a résztvevők honlappal kapcsolatos tapasztalatait, majd korrekciós javaslatokat teszünk a feltárt hiányosságokra.

szerzők

 • Molnár Enikő
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Patkó Dóra
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Geszten Dalma
  Egyetemi tanársegéd, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

III. helyezett