Regisztráció és bejelentkezés

A START AIR! Prémium Ivóvíz pozicionálása étrend-kiegészítőként

A TDK dolgozatom témája a START AIR! Prémium Ivóvíz piaci pozicionálásának támogatása, amelyhez kapcsolódóan a sportolók étrend-kiegészítő választási preferenciáit és fogyasztási szokásait kutatom.

A START AIR! ivóvíz két legfontosabb összetevője a 9,3-as pH értékű lúgos víz és a folyékony, stabilizált oxigén (1320 mg/l O4). A folyékony oxigén a száj nyálkahártyájára kerülve azonnal felszívódik, így sejtszinten ott hasznosul, ahol a szervezetnek épp a legnagyobb szüksége van rá. Ennek az az alapja, hogy a stabilizált oxigén mind a nyelv alól, mind a gyomorból közvetlenül a véráramba kerül, ott pedig a vérplazmában oldódik. Ezért olyan helyekre is el tud jutni és hasznosulni az oxigén, ahova a vörösvértestek nem tudják elszállítani, például a szűkületek miatt. A 9,3-as pH érték pedig lúgosító hatású, mely segíti kiegyenlíteni testünk savas folyamatait. Selymes, kellemes íze pedig annak köszönhető, hogy többszörösen szűrt és tisztított vízből készül.

A START AIR! Prémium Ivóvíz habár csökkentett mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, mégsem sorolható az ásványvizek közé. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásai miatt az egészségmegőrző-, étrendkiegészítő-termékek csoportjába tartozik. A START AIR! Prémium Ivóvíz élettani hatásai alapján tulajdonképpen mindenkinek ajánlott egy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás részeként kortól és nemtől függetlenül, ugyanis segít fenntartani a testi és szellemi frissességet és megőrizni egy stabil egészségügyi állapotot. Ezért is jelent nehézséget a víz célcsoportjának elérése és válik szükségessé a termék piaci pozícionálásnak támogatása.

Az általam választott kiemelt célcsoportnak, a sportolóknak azért lehet hasznos a termék, mert edzés közben nagyfokú igénybevétel esetén, gyorsan felhasználja a test a rendelkezésre álló oxigént, viszont a teljesítmény fenntartásához energiára van szükség. Így megfelelő oxigénpótlással kitolható vagy teljesen elkerülhető a savasodás folyamata, amikor az izomszövet oxigénmentes üzemmódban dolgozik tovább, azaz savas erjedéssel bontja le a cukrot égetés helyett.

Az empirikus kutatásom módszertana online kérdőív, melyet sportolói körökben – leginkább egyesületekben és csapatokban – töltöttek ki sportolók. Azért őket jelöltem ki a termék célcsoportjaként, mert jellemzően fogyasztanak különböző étrend-kiegészítőket, így a válaszaikból levonhatók hasznos következtetések a víz pozícionálása szempontjából. A kérdőív eredményei alapján információkhoz jutottam arról, hogy egyes sportágak sportolói, különböző szinteken mely étrend-kiegészítőket fogyasztják a leggyakrabban; milyenek a folyékony formában étrend-kiegészítőket fogyasztók választási preferenciái és melyek leggyakoribb beszerzési helyei, illetve hogyan oszlik meg a START AIR! kipróbálási hajlandósága azok között, akik még nem próbálták ki a terméket.

Az elsődleges szempontok, amelyeket érintek a START AIR! pozícionálásakor: az ár, az értékesítési hely és a kiszerelés. Célom egy olyan javaslatcsomag összeállítása a forgalmazó számára, amely a termék tulajdonságai és a potenciális fogyasztók preferenciái alapján segítséget jelent a víz piaci jelenlétének erősödéséhez.

szerző

  • Kontra Anna
    Műszaki menedzser alapszak BSc
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Berki-Süle Margit
    egyetemi adjunktus, ELTE GTI (külső)

helyezés

Nem ért el helyezést