Regisztráció és bejelentkezés

A magyarországi biokertészetek regionális és gazdaságfejlesztési hatásainak vizsgálata

Dolgozatomban a helyi gazdaságfejlesztés lehetőségeit szeretném feltárni Magyarországon biokertészetek megvizsgálásával, elsősorban egy Borsod megyei kistelepülésen, Hernádszentandráson működő gazdaság tevékenységeinek elemzésével. Feltárom a falu jelenlegi gazdasági és szociális helyzetét, illetve elemzem a település eddigi gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységeit, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy a gazdasági és szociális helyzet javulásnak indult.

Jelentős szerepet vállalt a településen a BioSzentandrás nevű biogazdálkodás megalapítása mind a gazdasági, illetve a szociális fejlődésben is. Ezt követően megvizsgálom a megoldási lehetőségeket, melyek alapján javaslatokat fogalmazok meg, mellyel még jobb helyzetbe kerülne az önkormányzat és a lakosság is egyaránt.

További biokertészetek megvizsgálásával hasonlítom össze, hogy a magyarországi biokertészetek milyen hatással vannak a regionális és gazdaságfejlesztésre a településeken. Kutatásaimat mélyinterjúk segítségével végzem, valamint a BioSzentandráson eltöltött egy hetes szakmai gyakorlat is nagy segítségemre volt a dolgozat elkészítésében.

Végezetül javaslatokat fogalmazok meg, amelyek segítségével tovább fejlődhetnek társadalmilag és gazdaságilag egyaránt azok a települések, ahol a biokertészetek működnek, valamint kiváló példa lehet azoknak, akik biogazdaság alapításán gondolkoznak.

szerző

  • Tarczali Katalin
    Regionális és környezeti gazdaságtan MSc
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Soltész Petra
    egyetemi tanársegéd, PhD hallgató, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék

helyezés

III. helyezett