Regisztráció és bejelentkezés

Játék az eredménnyel - az earnings management

Kutatásomat a számvitel egy leszűkített területén, az earnings management témakörében végzem. A kutatási terület megnevezésénél az angol terminológia használatát indokolja, hogy a témában elérhető, rendelkezésre álló szakirodalom jelentős része angol nyelven érhető el, magyar nyelvű forrás elvétve, a témát csak érintőlegesen tárgyalva található.

Dolgozatom első részében egy elméleti áttekintést teszek. Mivel az earnings managementnek nincsen hivalatos, pontos meghatározása, így leginkább nyereségmenedzsmentnek fordítható. Először a nyereségmenedzsment definiálására teszek kísérletet, mit értünk alatta, valamint milyen további részekre osztható. Ezen belül beszélhetünk ’accounting earnings management’-ről és ’real earnings management’-ről, melyek szintén nem rendelkeznek magyar megfelelővel. Emiatt előbbit a dolgozatomban a valós tevékenységű nyereségmenedzsment, utóbbit pedig az elhatárolás-menedzsment kifejezéssel illetem. A nyereségmenedzsment két ágának körüljárása mellett a megvalósítási módszerek, illetve a mérésükre szolgáló módszertani, modellezési lehetőségek bemutatására is sort kerítek.

Az elméleti áttekintést követően gyakorlati megközelítés révén folytatok vizsgálatot. Ezt két iparágon, nyolc éves időtávon, az AEM mérésére az adaptált Jones-modellt, a REM mérésére a Roychowdhury-modellt alkalmazva végzem el, melynek célja, hogy a fellelhető modellek segítségével felmérhető, fellelhető legyen az earnings management alkalmazása.

A modelltesztelést a konklúziók levonása, a releváns kutatási eredmények részletezése, valamint a kutatás folytatási és adoptációs lehetőségeinek ismertetése követi.

szerző

  • Hajdu Dániel
    Számvitel MSc
    mesterképzés (MA/MSc), levelező

konzulens

  • Dr. Böcskei Elvira
    egyetemi docens, Pénzügyek Tanszék

helyezés

I. helyezett