Regisztráció és bejelentkezés

A számviteli beszámolókon túl - nyilvánosság előtérbe kerülése a fenntarthatóság jegyében - fókuszban a gazdasági, környezeti, társadalmi értékek.

A fenntarthatóság fontossága egyre inkább elismerést nyer a vállalati világban és a társadalom egészében. A számviteli beszámolók hagyományosan a pénzügyi teljesítményt összpontosították, azonban a fenntarthatóság terén való fejlődés és a társadalmi elvárások növekedése miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a gazdasági, környezeti és társadalmi értékek nyilvánossága.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek környezetbarát módon működnek, meghatározott kritériumok alapján lehet nyomon követni, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a fenntarthatósági célokhoz. Ezen adatok a versenyképesség szempontjából is meghatározóak lehetnek, mivel a piac várhatóan nem csak a gazdasági tényezőket fogja figyelembe venni a jövőben az egyre növekvő jogszabályi háttért tekintve hazai, illetve globális szinten.

A fenntarthatóság napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír a pénzügyi szektorban is és egyre több beszámoló készítésére kötelezett pénzintézet fordít kiemelt figyelmet arra, hogy tevékenységeiket és stratégiáikat fenntartható módon alakítsák. A fenntarthatósági megközelítés nem csupán környezeti szempontokra terjed ki, hanem társadalmi és gazdasági tényezőket is magában foglal. A Globális szabályozás mellett, mint például a 2015-ben megjelent EU Taxonómia, az MNB Zöld ajánlása meghatározó iránymutatást ad a hazai hitelintézetek számára a fenntarthatósági tevékenységük fejlesztéséhez.

A dolgozatom során különös hangsúlyt fektetek a hitelintézetek fenntarthatósági jelentéseinek elemzésére, amelyek az intézmények fenntarthatósági tevékenységéről adnak tájékoztatást. A jelentések átfogó képet nyújtanak a hitelintézetek célkitűzéseiről, eredményeiről és a fenntarthatósági kockázatok kezeléséről. Az elemzés segít megérteni, mennyire egyeznek a hitelintézetek fenntarthatósági stratégiái az MNB Zöld ajánlásában megfogalmazott célokkal és elvárásokkal, valamint milyen hatással bírnak a nyilvánossággal szemben.

szerző

  • Hegedüs Márta
    Vezetés és szervezés MSc
    mesterképzés (MA/MSc), nappali

konzulens

  • Dr. Böcskei Elvira
    habilitált egyetemi docens, Pénzügyek Tanszék

helyezés

Jutalom