Regisztráció és bejelentkezés

Reklámjog és adatvédelem

A modernizált társadalmunkban számos olyan hasznos információ található, ami szükségessé teszi, hogy az adatok védelme szabályozott legyen.

A reklámok mindennapjaink részét képezik. Évek óta használjuk őket, legfőképpen értékesítés növelése érdekében. Sokszínűségük lehetővé teszi bármilyen felületen történő megjelenésüket, legyen szó hagyományos sajtótermékekről, utcai plakátokról, vagy médiaeszközökről, televízióról, rádióról, internetről. Utóbbi, napjaink legnépszerűbb hirdetési felülete, mivel felhasználóinak száma eléri a több milliárdot. A reklámok által elért hatások sokfélék lehetnek, ami a reklám tartalmától, minőségétől és elhelyezésétől függ. Egy nem megfelelő reklám több kárt okozhat, mint hasznot, akár maradandó mértékben is. A jó reklám viszont rövid időn belül kifizetődő lehet. A reklámozás jogi keretei pontosan meghatározottak, kitérnek a megjelenítés szabályaira, a tilalmakra, vagyis hogy mit szabad és mit nem megjeleníteni. Fontos a szabályozások betartása, mivel rossz felületen megjelenő reklám akár az azt megtekintő számára is károkat okozhat, például egy kiskorú esetén.

A reklámozás legcélravezetőbb eszköze a célzott reklámok használata, amelynek keretében a felhasználókról gyűjtött adatokat használják fel, pontosabb hirdetések megjelenítéséhez. Ezek az információk többféleképp megszerezhetők, az egyik eszköz a cookie-k (sütik) használata. Segítségükkel felállítható egy profil a felhasználóról, így olyan hirdetés tehető közzé a számára, amely biztosan az érdeklődési körei valamelyikét érinti.

Az adatfelhasználást szigorú szabályok korlátozzák, az adatvédelem a napjaink egyik legfontosabb része. Mindenhol találkozhatunk olyan helyzettel, ahol bizonyos adataink megadását kérik tőlünk, azonban erre csak meghatározott keretek között van lehetőségük. Fontos tudnunk, milyen jogok illetnek meg minket ilyen esetekben. Az adatkezelést meghatározó 2011. évi CXII. törvény mellett alkalmazni kell az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 rendeletet, tehát az általános adatvédelmi rendeletet is, mivel Magyarország Európai Uniós tagállam. A rendelet célja egy olyan szabályzat kialakítása, amely mindenkire egyaránt vonatkozik, így elősegíti egy egység létrejöttét, és a személyek védelmét. Amennyiben nem tartja be valaki a rendelet és a törvény által meghatározottakat, jogsértést követ el, így eljárás indítható ellene, amelynek súlyos következményei lehetnek.

szerző

  • Németh Tímea
    Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Szekeres Diána
    egyetemi adjunktus, Üzleti Jog Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést