Regisztráció és bejelentkezés

A jogbérlet intézménye az eltérő vállalkozási formák tükrében a jog szigorú szemüvegén keresztül

A fő kutatási témaköröm a jogbérlet intézménye, ezért nagy hangsúlyt fektettem erre a részre, ugyanakkor dolgozatom főként egy átfogó képet nyújt róla. Kezdetben kitérek a jogi személyekre, majd a társas, illetve az egyéni vállalkozási formákat elemzem jogi nézetből. Bemutatom a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó fogalmakat, mint például a szerzői jog, iparjogvédelem, szabadalom, találmány és a védjegy.

A magyar jogtudományban a franchise, mint jogbérlet intézménye van definiálva. A szekunder kutatásokból következően az alábbiak szerint fogalmazom meg a vizsgált tématerületet: A jogbérlet intézménye egy olyan szerződéses kapcsolaton alapuló kipróbált együttműködési forma, amelyben a jogbérletbe adó a jogbérletbe vevő számára (a felek) egy már jól bevált rendszer (szolgáltatás, termék) használatának a jogát engedélyezi bizonyos feltételek és vagyoni ellenszolgáltatás fejében.

A mai franchise rendszerek behálózzák az egész világot, hétköznapjaink szerves részeivé váltak.

Alapításukhoz szükséges egy jellemzően jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság alapítása. A megfelelő gazdasági társaság kiválasztása és megalapítása után tudunk csak a jogbérleti szerződés feleinek szerepébe bújni. Összességében elmondható, hogy a jogbérlet intézményének jogi felépítése bonyolult és sok tényezőből áll, ám egyáltalán nem kiismerhetetlen.

A fő kutatási célkitűzésként az alábbi kutatási kérdést járom körül: Melyik a legalkalmasabb vállalkozási forma egy franchise rendszer működtetéséhez?

szerző

  • Sárkány Péter
    Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Szekeres Diána
    egyetemi adjunktus, Üzleti Jog Tanszék

helyezés

III. helyezett