Regisztráció és bejelentkezés

Marketingkommunikáció a digitális művészetek NFT formájú világában

Kutatásom célja, hogy megvizsgáljam, az NFT formájú műalkotások hogyan és mennyiben alakítják át és bővítik ki a jelenlegi, kortárs művészeti alkotások piacterét.

Az NFT-k piaca igencsak szerteágazó terület, számos szektorban jelen vannak, mint például a zene-, videójáték-, sport-, és divatipar. Mivel az első eladott NFT egy digitális alkotás volt, és később is főként a digitális alkotások formájában váltak ismertté az NFT-k, emiatt én is ezt a területet szeretném alaposabban megvizsgálni marketingkommunikációs szempontok alapján. Kutatásomban a következő kérdésekre keresem a választ: Képesek-e felvenni a versenyt a digitális alkotások a hagyományos műalkotásokkal, és emelkedhetnek-e ugyanarra a szintre idővel? Mennyiben változik az alkotások promóciója azáltal, hogy NFT-ként árusítják őket az alkotók, illetve az eladást segítő aukciósházak kommunikációja? Hogyan teszik igazságosabbá a művészetek világát az NFT-k, és hogyan használják ki ezt a lehetőséget az alkotók? Az NFT-ket több cég is használja brandépítésre, ezt a folyamatot már létrejött projekteken keresztül szeretném megvizsgálni, illetve a sikeres és félrevezető folyamatlépéseket bemutatni. Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy milyen promóciós csatornákat érdemes használni az alkotások népszerűsítéséhez, amelyek nagyrészt csak az online térben találhatók és vásárolhatók meg. Nemzetközi és hazai projekteket vizsgálva szeretném kideríteni, hogy milyen a közönség percepciója az NFT-kkel kapcsolatban, mennyire érzékelik valóságosnak a digitális világban létrejött alkotásokat, illetve hogyan fogadják a technológiai újítást.

Vizsgálati módszertanom része, hogy interjút készítek Bacsek Júliával, aki kurátorként több NFT kiállítás szervezésében is részt vett, illetve Weiler Péterrel, aki megalkotta Magyarország első képzőművészeti NFT-jét, és hozta létre alkotásaiból az első hazai NFT kiállítást.

szerző

  • Ungi Eszter
    Kommunikáció és médiatudomány alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Ziegler Zsolt
    Adjunktus, Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést