Regisztráció és bejelentkezés

EnerGYM

Az emberiség a fenntartható fejlődés érdekében nagyon sok eszközt, létesítményt próbál energiatakarékosra, önfenntartóra tervezni. Sok esetben az ember által a hétköznapokban termelt, „elpocsékolt” energiát is igyekszünk hasznosítani.

A modernebb társadalmakban az emberek a mozgásigényüket sporttal elégítik ki. Ennek egyik formája az edzőtermekben való edzés, ahol az ember gépek és súlyzók segítségével fejleszti izomzatát. Az előző bekezdéssel ezt összevetve, elgondolkodhatunk, hogy ezt az emberek által végzett mechanikai munkát tudnánk-e hasznosítani?

A dolgozat pontos kérdése az, hogy az általunk vizsgált edzőtermekben mennyi az elméletileg termelt energia, mennyi az ebből hasznosítható mennyiség és ez mire is lenne elég.

A két konkrét létesítmény a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kármán Tódor Kollégiumában üzemelő konditerem és a BME Sportközpont. A két edzőterem más márkájú gépeken lehet edzeni és más a gépek típusának megoszlása. Ezen gépek paramétereinek tudatában és az itt edzők között kitöltésre kerülő kérdőív alapján becslés adható a kinyerhető energia mértékére.

szerző

  • Pető Levente
    Fizika alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Molnár István
    Testnevelő tanár, Testnevelési Központ

helyezés

I. helyezett