Regisztráció és bejelentkezés

Sportolói szokások hátterének vizsgálata felsőoktatási hallgatók körében

Kutatásunk az egyetemisták és főiskolások szabadidős sportolási szokásairól szól. A véleményfelmérésünkkel az a célunk, hogy megismerjük a fiatalok múltbéli, jelenlegi sportolási szokásait és jövővel kapcsolatos terveit, hogy megértsük milyen céllal és milyen módon lenne kedvük többet mozogni. Szeretnénk elérni, hogy minél többen megismerjék azt a gondolkodást és életminőség javulást, amelyet az aktív testmozgással, a magunk és környezetünk egészségének tudatos ápolásával érhetünk el.

Dolgozatunkban igyekeztünk igazolni, hogy a rendszeres testmozgást végző fiatal felnőttek sportszeretete a gyermekkorból eredeteztethető. Összefüggéseket kerestünk a korai sport élmények és a fiatal felnőttkori sportolási szokások között, miszerint a felsőoktatásban tanulók szabadidős sporttevékenységeit nagymértékben befolyásolja az, hogy gyerekkorukban milyen hatások révén ismerkedtek meg a sporttal, mint intézménnyel, és milyen magukkal hozott sportolói háttérrel rendelkeznek.

Kutatásunk során választ kerestünk arra is, hogyha egy hallgató felsőoktatási tanulmányai alatt ismerkedik meg az aktív sporttal, mint szabadidős tevékenységgel, milyen tényezők alapján választ sportágat és milyen kompromisszumokat foglal magában a döntése.

Szeretnénk bizonyítani továbbá, hogy sok felsőoktatásban tanuló fiatal az ingyenes egyetemi/főiskolai sportrendezvényeket nem tekinti információszerzési lehetőségnek az ott felvonuló sportágakról, ezért szükségesnek tűnhet egy Állás Börze jellegű szintén ingyenes “Sport Börze” program.

szerzők

 • Töröcsik Andrea
  vegyészmérnöki
  nappali
 • Végvári Norbert
  biomérnöki
  nappali

konzulens

 • Molnár István
  Testnevelő tanár, Testnevelési Központ

helyezés

Jutalom