Regisztráció és bejelentkezés

Egy lehetséges kézilabda specifikus tesztrendszer bemutatása, kiemelten a dinamikus láberő vonatkozásában

Egy lehetséges kézilabda specifikus tesztrendszer bemutatása, kiemelten a dinamikus láberő vonatkozásában

A possible handball specific test system, especially for the dynamic leg muscle strength

Gerendi Ákos (Logisztikai mérnök nappali Bsc képzés)

Konzulens: Bartha Zsolt (Testn. Kp)

Bevezetés: A mai magyar sporttudomány, így a kézilabdázás sem nélkülözheti a folyamatos és jól adaptálható, megfelelő kritériumrendszerrel rendelkező, rövid-és hosszútávon is alkalmazható általános és speciális labor és pályateszteket, melyek segítségével feltérképezhetjük sportolóink fizikai és pszichikai, mentális képességeit. A kézilabdázás bármilyen szintjén játszó, az utánpótlás nevelésében, az Akadémiai és sportiskolai képzésekben hasznos segítség lehet az edzők és sporttudósok, valamint a sportolók számára, ha tisztában vannak pillanatnyi állapotukkal, terhelhetőségükkel. A dinamikus láberő mérésére alkalmas tesztek a horizontális, és vertikális ugrások. Támadás-védekezés, egyáltalán a kézilabda alapmozgásaihoz szükséges alapvető motorikus (kondicionális) képességről van szó.

Anyag és módszerek: Egyszerűen, de jól alkalmazható kritériumrendszerrel ellátott pályateszt-rendszert igyekeztünk kidolgozni, amelynek segítségével bármilyen szinten segíthetjük a gyakorlati munkát. A többlépcsős rendszerből az antropometriai méréseket, és a futóteszteket, valamint célzottan a dinamikus láberő teszteket végeztük el, és ezek eredményeit dolgoztuk fel statisztikai analízissel. Vizsgálatunkba férfi 68 fő ffi sportolót vontunk be, 3 csoportra bontva (átlagéletkor: 19,13±0,84 év). Végeztünk testmagasság (m), testtömeg (kg) mérést, BMI-t számoltunk (derék-csípő korrekcióval), testösszetételt becsültünk meg (OMRON BF 511 testösszetétel analizátorral). Mértük a robbanékony (explozív) és reaktív erőt, végeztettünk felugrástesztet (CMJ (counter-movement jump) típusú felugrásteszttel), valamint teszteltük a helyből elugrást is (helyből távolugrás, helyből hármasugrás segítségével). A továbbiakban tervezzük még az elugrások analizálására az erőplatós vizsgálatokat. Szeretnénk, ha ezek az eredmények az edzők és kézilabdázók okostelefonján is elérhetőek lennének, egyszerű alkalmazás letöltésével.

Eredmények: 50 fő férfi, korábban akadémiai képzésben résztvevő kézilabdázó átlageredményeit hasonlítottuk össze 18 fő, az egyetemi csapatban (MAFC) NB/II-ben kézilabdázók átlageredményeivel. Átlagos testmagasságuk a korábbi akadémisták vonatkozásban 183,6 cm volt. Átlagos testtömeg: 75,9 kg, BMI: 22,94, INGA-futás: 115,65 hossz/20m, Érintőmagasság: 237,26 cm, Súlypontemelkedés: 49,1 cm, Helyből távolugrás: 241,33 cm, Hármasugrás átlagértéke: 730,03 cm volt.

Combhajlító ereje: 50,49 kg, Combfeszítő ereje: 73,87 kg. Zsír (%): 16,5, Izomarány: 43,25.

Megbeszélés: Fentebbi teszteket érdemes évente megfelelő időszakokban többször is megismételni azokat, és elsősorban képességekhez, fejlődéshez, posztokhoz, és egyénhez alakítani a standardeket. A (dinamikus) lábmunka kiemelt szerepű a kézilabdázásban is. Mivel itt különösen hangsúlyos a horizontális és vertikális (fel/el)ugrások magassága, mélysége, sebessége, a sportágra jellemzőek a felugrások, leérkezések, rendkívül gyors irányváltások, megindulások, megállások, cselezések, érdemes egy jól használható, egyszerűtől a bonyolultabbig bővíthető rendszert kialakítani.

szerző

  • Gerendi Ákos
    Logisztikai mérnöki
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Bartha Zsolt
    Testnevelő Tanár, igazgató helyettes , Testnevelési Központ

helyezés

III. helyezett