Regisztráció és bejelentkezés

Kézilabda-bajnokságok végeredményének megállapítása vis maior helyzetben

A 2020-as koronavírus-járvány kihívások elé állította mind a hazai, mind a nemzetközi sportélet döntéshozóit, mivel a május-június időszakban befejezni tervezett bajnokságok mérkőzéseinek nagy részét ugyan már lejátszották, számos, a versenyek végkimenetelét befolyásoló mérkőzés maradt el a bevezetett intézkedések miatt. Egyúttal (többek között az előrelátó intézkedések hatására) a legtöbb sportszövetség a következő évi versenysorozatok megszervezését kezdte el, ehhez azonban több esetben is szükség volt a 2019/2020-as versenysorozatok eredményeinek pontos, helyezéseket tekintve számszerű megállapítására – ezen eredmények döntötték el többek között a feljutás-kiesés illetve a nemzetközi szereplési lehetőségek kérdéseit. A tapasztalatok alapján ez nem minden esetben volt zökkenőmentes, mivel a különböző sportszövetségek más-más elvek mentén hozták meg döntéseiket.

Dolgozatom célja különböző matematikai modellek és statisztikai számítások alapján a lehető legkisebb hibaszázalék valószínűségével és a lehető legpontosabb modellek segítségével egy lehetséges megoldást kínálni a hazai kézilabda-bajnokságok végeredményeinek megállapítására az addig lejátszott mérkőzések számának függvényében.

A bemutatott módszerek, számítási eljárások, modellek mellett a kidolgozott eljárások jóságát is vizsgálom a korábbi évek végeredményei alapján, ezzel is segítve a döntéshozók munkáját a döntések meghozatalakor.

szerző

  • Rácz László
    Gazdaságinformatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Bartha Zsolt
    Testnevelő Tanár, igazgató helyettes , Testnevelési Központ

helyezés

I. helyezett