Regisztráció és bejelentkezés

Étkezési zavarok a sportolók, célzottan a kézilabdások körében

Mi jut eszünkbe ma ha egy élsportolóra gondolunk? Tehetséges, erős, izmos, sportos, egészséges.

Ma a 21.században, számtalan tényezőnek köszönhetően, a táplálkozás és a testsúly központi szerepet tölt be az emberek életében. A média minden irányból azt közvetíti, hogy az ember fizikai megjelenésének hibátlannak kell lennie. A mai modern társadalmak egyénei egyre hiúbbak és egyre többet törődnek azzal, hogyan mutassák állandóan legjobb oldalukat a világnak.

Az elhízás társadalmunk kiemelkedő problémája, amely rengeteg más betegséggel is járhat. A helytelen életmód és a kevés mozgás megrövidíti az életet – sőt, ez a rövid élet is minőségi romlásnak indul. Folyamatosan nyílnak a gyorséttermek, és mellette konditermek is. Egyre több egészséges életmódra törekvő emberrel találkozhatunk. Bioboltok, táplálékkiegészítőket árusító üzletek és a „mindenmentes” cukrászdák tele vannak vásárlókkal. Az elhízással egy időben a túlzott diéta is hasonló problémává nőtte ki magát. Az anorexia és a bulimia még ma is hallat magáról és ezek mellett újabb kórképek tűnnek fel.

A testképzavarral küzdők figyelme azokra a területekre fog összpontosulni, ahol támogatást nyernek szemléletüknek. Számtalan weboldal, blog látja el tanácsokkal azokat, akik durvább diétára vállalkoznak. Például, hogyan lehet a legkevesebb szénhidrátot bevinni vagy melyek a leghatásosabb hashajtó és önhánytató módszerek.

A sportolók körében is megjelennek az étkezési zavarok, sőt sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk. Nem véletlenül, hiszen a sportban a fizikum nagy hangsúllyal bír. Számtalan kutatás és vizsgálat támasztotta már alá a tényt, hogy a versenyszerűen sportolók körében az átlag népességhez viszonyítva sokkal magasabb a testkép- és evészavarral küzdők száma. A sikerért folytatott küzdelemben nem ismernek lehetetlent. Gyakori probléma, hogy a sportolók szó szerint mindent elkövetnek a sikerérdekében, ezzel átesve a ló másik oldalára. Veszélyes fogyasztó szerek, vízhajtók használatával, koplalással, önhánytatással igyekeznek csúcsformába kerülni.

Dolgozatomban a kézilabdázókat vizsgálom. Első és másodosztályú (illetve ezen csapatok utánpótlásaiban szereplő) férfi és női játékosokat fogok vizsgálni. Arra keresem a választ, hogy vajon mennyire veszélyeztettek ezen sportág játékosai a tárgyalt betegségekre.

szerző

  • Porobic Zita
    Gazdálkodási és menedzsment alapszak BA
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Bartha Zsolt
    Testnevelő Tanár, igazgató helyettes , Testnevelési Központ

helyezés

II. helyezett