Regisztráció és bejelentkezés

A fizikai zenehordozók jelene és jövője – a fizikai zenehordozókkal kapcsolatos termékmenedzsment kérdések

Az 2000-es évek elején, a szélessávú internet elterjedésével a zeneiparnak új kihívásokkal kellett szembenéznie. Korábban a jogsértő másolatok mennyisége és minősége nem érte el azt a szintet, amely az egész iparágra alapvető hatást gyakorolhatott volna, hiszen a fizikai hordozón (kazetta, CD, DVD) lévő másolatokat sokkal könnyebb volt megvédeni, másolásvédő technikákkal ellátni.

Napjainkban az online tartalmak korszakában azonban mindenki minőségromlás nélkül, anonim módon, és gyakorlatilag ingyen juthat zenékhez, filmekhez, számítógépes programokhoz. A szerzői jogok védelme csaknem lehetetlenné vált az online környezetben, nyitott kérdés, hogy egyáltalán van-e jövője fizikai terjesztésnek a zeneiparban.

Dolgozatomban és a hozzá kapcsolódó kutatásaimban a fizikai zenehordozók új szerepét próbálom megismerni és bemutatni, valamint a termékcsoport számára szükséges újrapozicionálás szempontjait veszem sorra. Ezen kérdések megválaszolásához egy nemzetközi mintán elvégzett online kérdőíves kutatás, valamint a témában jártas szakemberekkel készített interjúsorozat segítségével gyűjtöttem össze a fogyasztók és a szakma véleményét. Munkámban a megismert szakirodalmi források, valamint empirikus kutatásaimból származó információkra alapozva rámutatok, hogy a fizikai hordozók fennmaradásának egyetlen módja, ha a jövőben prémium termékként tekint rájuk a piac.

szerző

  • Nyírő Márton
    műszaki menedzser
    alapszak

konzulens

  • Dr. Berki-Süle Margit
    egyetemi adjunktus, ELTE GTI (külső)

helyezés

I. helyezett