Regisztráció és bejelentkezés

Átalakuló női ideálok?!

Tanulmányunk fő témája a női ideálok. Manapság nagy érdeklődés övezi a férfi és női szerepek változásait, a feminista mozgalmakat. A női ideál már nem egy kiforrott, egységes kép: bizonytalanná vált és sokkal nagyobb spektrumot ölel fel, mint mikor a nőket a termékenység képviselőjeként egyértelműen lehetett definiálni.

Ahhoz, hogy vizsgáljuk az emberek nőkről való gondolkodását, egy online kérdőívet töltettünk ki. Először általános paraméterekre, például életkorra és érdeklődési körökre kérdeztünk rá, majd feltettük a közvetlenül a témánkhoz kötődő kérdéseinket, mint például, hogy mit tartanak a legfontosabb női tulajdonságoknak, milyen az ideális női testalkat, vagy a felsorolt hírességek közül kit tartanak a legszimpatikusabbnak. A dolgozatban összesen több, mint 1600 ember nőkről alkotott gondolatait értékeltük ki.

Hipotéziseinket az emberek nőkről alkotott képéről, a nők önmagukhoz és nőtársaikhoz való hozzáállásáról és a társadalom által tökéletesnek tartott nőideálról a kérdőív kiértékelése segítségével ellenőriztük. Megfigyeltük, hogy mekkora különbségek vannak, ha különböző embercsoportokat vizsgálunk, de a kérdéseink kiértékelésekor arról is képet kaptunk, hogyan látják magukat és egymást a két nem képviselői, mit feltételeznek a férfiak a nők gondolkodásáról és fordítva.

szerzők

 • Madarász Fanni
  Fizika alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Schmidt Beáta
  Fizika alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Séllei Beatrix
  adjunktus, Ergonómia és Pszichológia Tanszék

helyezés

II. helyezett